Konfor Alanım: Brooklyn Nine-Nine

Sit-com severlere.

Şimdi size çok sevdiğim bir diziden bahsedeceğim. 2013 yılında ilk bölümü, 16 Eylül 2021'de son bölümü yayınlanan ABD yapımı Brooklyn Nine-Nine bir polisiye&komedi dizisidir. Olaylar Andy Samberg (Jake Peralta), Melissa Fumero (Amy Santiago), Terry Crews (Terry Jeffords), Andre Braugher (Captain Raymond Holt), Stephanie Beatriz (Rosa Diaz), Joe Lo Truglio (Charles Boyle), Chelsea Peretti (Gina Linetti), Joel McKinnon Miller (Norm Scully), Dirk Blocker (Michael Hitchcock) etrafında geçer. 8 sezondan ve 153 bölümden oluşuyor. Her bölümü ortalama 20 dakika sürüyor ve neredeyse her bölüm güldürüyor diyebilirim.

Gelelim, tam olarak neyi anlatıyor bu dizi? New York Polis Departmanı'nın Brooklyn'deki Raymond Holt önderliğinde yönetilen polis karakolundaki olayları, tuhaflık ve komedi çerçevesinde bize aktarıyor. İşin haricinde her yıl belli dönemlerde çeşitli oyunlar oynuyorlar. Hem yetişkin hem de çocuksu hâllerini izliyoruz. Aslında olayların başkahramanı Jake Peralta. Jake'in ne kadar başarılı bir dedektif olduğunu, aynı zamanda çocuksu tavırlarının çoğu zaman ön plana çıktığını her bölümde görüyoruz. Babasının onu küçük yaşta terk etmesini kafaya takmış durumda, çoğu sorununu da buna bağlıyor. Amy Santiago'ya karşı hisleri var ve bunu ilk bölümlerden direkt olarak anlayabiliyoruz. Bir de 'Die Hard' filmine olan takıntısını es geçmeyelim.

Amy Santiago karakolun "inek" öğrencisi. Başkomiserleri Holt'a yaranmak için elinden geleni ardına koymuyor. Obsesif bir karakteri var.

Terry Jeffords, büyük cüssesiyle karakolun en güçlü abisi olarak biliniyor. Karakolun çavuşu. İkiz kızları ve Sharon adında bir karısı var.

Raymond Holt Nine-Nine'ın ve New York Polis Departmanı'nın ilk siyahi gay başkomiseri. Kevin Cozner ile evli, Cheddar adında da köpekleri var. Bu köpeğin Holt için ne kadar önemli olduğunu ilerleyen bölümlerde açık ve net görüyoruz. Her konuştuğunda ve şaka yaparken bile çok ciddi olması karakterini ilginç hâle getiriyor.

Rosa Diaz sert karakteriyle ve sürekli giydiği siyah deri ceketiyle öne çıkıyor. Özel hayatını gizli tutmaya çalışıyor, kimsenin onun hayatıyla ilgili bir fikri yok. Havadan bile nem kapan bir karakteri var. Tabii arkadaş canlısı yönü de var. Amy ile olan arkadaşlığını ve karakoldakilere verdiği değeri görebiliyoruz. İçinde yatan karakterin yumuşaklığı ve dışına yansıttığı sertlik belki de incinmemek için yarattığı bir zıtlık.

Charles Boyle, Jake'in en yakın arkadaşı. Fazlasıyla tuhaf hâllerinden dolayı aşk hayatı iyi gitmiyor. Değişik türdeki yemeklere takıntısıyla biliniyor. Jake'i de epey kıskanıyor.

Gina Linetti, Raymond Holt'un asistanı, Jake'in de küçüklük arkadaşı. Zorbalığı ve dansa olan tutkusuyla biliniyor. Popüler olma isteğini de açık bir şekilde görüyoruz. Gerçekten bayağı zorba birisi ama o da arkadaşlarına değer veriyor. Sadece... Pek göstermiyor.

Norm Scully ve Michael Hitchcock karakterlerine bakacak olursak, onların daha sıra dışı birer dedektif olduklarını anlıyoruz. İkisi de yemeğe oldukça düşkün ve ikisi de tembel. Diğer arkadaşlarına nazaran daha yaşlılar, hatta Michael emekliliğine yakın. Sahada değil de daha çok masa işi yapıyorlar. Birkaç olayı da şans eseri çözüyorlar. Genç hâlleri yaşlılıklarından tamamen farklı, enerjik ve başarılı. Genç ve popülerliklerinden yaşlılıklarına kadar bir "downgrade" yani düşüş görmekteyiz.

Karakterlerin geneline baktığımızda çeşitli takıntılara sahip olduklarını, bazı şeylerin altına sığındıklarını ama arkadaşlıklarına her zaman bağlı olduklarını gözlemliyoruz. Hepsinin olumsuz bir özelliği olsa da, birbirlerine şaka yoluyla kötü davransalar da her zaman birbirlerine önem veriyorlar. Sadece iş arakadaşlığı değil normal hayatlarında da arkadaşlıkları uzun sürebilir nitelikte. Çünkü temeli sağlam diyebilirim. Nine-Nine'ın konfor dizim olmasını buna bağlıyorum. Kendi hayatımda da böyle arkadaşlıklar isterim. Yanında rahat olabileceğim, beni olduğum gibi kabul eden arkadaşlarım olursa arkadaşlığımız ömür boyu sürer diye düşünüyorum.