Konsol mu daha iyi yoksa PC mi?

Yıllardır bitmeyen tartışmaya gelin biraz daha yakından bakalım. Oyun oynamak için konsol mu yoksa bilgisayar mı daha iyi ?

Geçmişten, günümüze oyun oynayan herkesin tartıştığı bir konu olan konsol ve bilgisayar savaşı hala bir sonuca ulaşmış değil. Her 2 tarafında kendine göre artıları ve eksileri bulunuyor. Bu yazıda Nintendo Switch ve Steam Deck gibi el konsollarından bahsetmeyeceğim, onları farklı yazıda değerlendirmeyi düşünüyorum. Öyleyse lafı daha fazla uzatmadan bir giriş yapalım.

Eğlence sektörünün en büyük kategorisi olan video oyunları hızla büyümeye devam ediyor. Gelişen bu sektörde, oyuncuların hangi platforma yöneleceği de merak konusu oluyor. Elbette video oyunları denince akla ilk olarak oyun konsolları gelir. Konsolların birincil amaçları en yeni oyunları optimizasyon sorunu olmadan akıcı bir şekilde oyunculara aktarmakken, hepimizin bildiği gibi bilgisayarın, konsollara göre en çok ön plana çıkan özelliği, çok yönlü olmasıdır. Bu yazıda yalnızca oyun üzerinden karşılaştırma yapsam da, bilgisayarda ofis ve diğer işlerinizi de yerine getirebilirsiniz.

Bütçe Dostu Hangisi ?

Fiyatlandırma, tüketici için en önemli faktörlerden birisi olarak öne çıkıyor. Ülkemiz için konuşursak, eskiden fiyat konusunda PlayStation ve Xbox her zaman PC'ye göre bir adım öndeydi fakat son zamanlarda yükselen fiyatlardan konsollar ve televizyonlarda nasibini aldığı için artık fiyat farkı birbirlerine çok uzak diyemem. Yine de evinizde ortalama üzeri bir televizyonunuz varsa konsol size bütçe açısından daha çok tasarruf sağlayacaktır. Konsolların en büyük artılarından birisi, aldıktan sonra uzun süre kullanabilmenizdir. En yeni oyunları uzun yıllar boyunca konsolunuzda rahat bir şekilde oynayabilirken, bilgisayardaysa ne kadar güçlü olursa olsun bir süre sonra, kaçınılmaz olarak donanım yükseltme zahmetine gireceksiniz. Bilgisayarınız en son model olsa bile yarın yeni çıkan teknolojinin gerisinde kalacaktır. Lafın kısası konsol modelleri arasındaki süre üretici firmaya bağlıyken, bilgisayarda neredeyse 3 ayda 1 yeni ve daha güçlü bir donanım duyuruluyor. Ayrıca, sadece bir 4000 serisi ekran kartının bile, PlayStation 5'in 1.5 katından fazla olduğu bu fiyatlarda, bütçenize uygun bir konsol tercih etmek doğru bir karar olacaktır.

Grafikler ve Görsellik

Bu konuda PC'nin önde olduğunu muhtemelen herkes tahmin ediyordur. Bilgisayarlar her zaman oyun teknolojisinin doruk noktasıdır. Burada ki önemli faktör topladığınız PC'ye göre de değişebilir. Yine de PlayStation 5 ve Xbox Series X'in görsellik konusunda artık aralığı daraltıp PC'ye yaklaştığını görmek mümkün. Eğer benim bütçem var ve oynadığım oyunlarda bütün ayarları 4K'da ultraya alarak deneyimlemeyi seviyorum diyorsanız, bilgisayar bu kategorinin kesin kazananı. Konsollarda, bilgisayarda bulunan kadar grafik ayarı bulunmuyor. Bilgisayardaysa bu konuda özgürüz. İstediğimiz ayarı kısabiliyor veya yükseltebiliyoruz. Eğer güçlü bir PC'ye sahipsek alan derinliği, kromatik sapma, film greni gibi görüntü bozucu ayarları da kapatarak oyunu kristal netliğinde oynayabilirsiniz.

Özel Oyunlar ve Geriye Dönük Uyumluluk

PC'deki oyuncular Steam sayesinde eski-yeni birçok oyunu performans ve uyumluluk sorunu olmadan oynayabiliyor. Konsollara göre daha geniş bir oyun kütüphanesi bulunduran bilgisayarlarda özel olarak oynayabileceğiz oyun kategorileri arasında çoğunlukla MMO'lar, MOBA'lar ve strateji oyunları bulunuyor. Eğer rekabete dayalı oyunlar oynamak istiyorsanız, tercihiniz PC yönünde olmalı. Valorant, Counter-Strike serisi, Lost Ark gibi oyunlar PC'ye özel durumda. Aynı zamanda mouse ve klavye size bir oyun kumandasından daha hızlı, sezgisel ve hassas bir deneyim yaşatacağı için rekabetçi oyunlarda size avantaj sağlayacaktır. Tabi belirli oyun türleri için mouse ve klavye daha kullanışlı olsa da, yarış veya dövüş oyunlarında daha gerçekçi ve akıcı bir deneyim yaşattığı için gamepad daha ön planda.

Konsol tarafındaysa Xbox oyunları hali hazırda zaten PC'de yayımlanırken, Sony'de geçtiğimiz yıl aldığı kararla oyunlarını Steam'e getirme kararı almıştı. Bu yüzden eğer konsola özel oyunları ilk günden oynamak gibi bir aceleniz yoksa PC daha makul. Fiyatlar konusunda PlayStation Store'a göre her zaman bir adım daha önde olan Steam geçtiğimiz haftalarda aldığı kararla dolar kurunu 10 TL' olarak güncellemişti. Bu yüzden artık 2 tarafında oyunlarının birbirine karşı ucuz olduklarını söylemek doğru olmaz. Yine de Steam daha makul indirimleri sayesinde bir adım öne geçiyor burada. Artı olarak GOG'dan satın alarak, eski oyunları da bilgisayarınızda herhangi bir uyumluluk sorunu olmadan deneyimleyebiliyorsunuz. PlayStation ve Xbox'daysa geriye dönük uyumluluk yalnızca eski çıkan oyunların bir kısmını kapsıyor. Xbox Cloud Gaming ve PlayStation Now ise zaten ülkemizde bulunmuyor. Kısaca bütün oyunları aynı platformda oynayamayacağınız için, burada ne zaman ve ne oynamak istediğinize göre karar tamamen size kalıyor.

SONUÇ

Konsolların kullanımı, bilgisayara göre daha rahat ve basittir. Bilgisayardaki çevre birimleri daha fazladır ve bazılarının kullanılması zorunludur. Buna karşın konsolda bunları kullanmak tamamen kişisel tercihe bağlıdır. Genel olarak bakıldığında konsollar fiyat ve erişilebilirlik açısından daha iyi seçim gibi gelirken, görselliğin yanında esneklik, özgürlük ve özelleştirmeye önem veriyorsanız bilgisayar bir adım öne çıkıyor. Son olarak, bu sorunun cevabı tamamen özneldir ve son kararı vermek tamamen bireyin tercihlerine bağlıdır. İster konsol alın, isterseniz bilgisayar önemli olan oynadığınız oyundan zevk almanızdır.