Kontrolsüz Özgüven Başınıza Dert Olabilir

Dengede olmak iyidir. Kontrolü kaybetmeyin.

Özgüvenli olmak iş, okul, aşk hayatınızda sizi ön plana çıkarabilir. Ancak özgüveninizi kontrol etmeyi öğrenmediyseniz egonuz sizi ele geçirir ve bulunduğunuz ortamda istenmeyen kişi durumuna düşebilirsiniz. Özgüvenli olmak hem fiziksel hem duygusal yönünüzle ilgilidir. Özgüvenli birini fiziksel yönden kısaca başı dik duran kollarını veya ellerini saklamayan, fiziksel kusurlarını örtmeye çalışmayan biri olarak, duygusal yönü ise fikirlerini söylemekte tereddüt etmeyen, düşüncelerini ve duygularını aktarabilen, ön yargı ile karşılaşmaktan korkmayan kişiler olarak tanımlayabiliriz. Özgüveninizi geliştirmek için sizi yargılamayan kusurlarınızla ve hatalarınızla dalga geçmeyen kişiler ile aynı ortamda olmalısınız. Özgüveninizi geliştirecek bir ortamda büyüdüyseniz ve ben bulunduğum ortamda dikkatleri üzerime çekerim diyorsanız bazı hususlara dikkat etmelisiniz.

EGONUZ SİZİ YÖNETMESİN

Örnek verecek olursak, okulda hocasının sorusuna, fikirlerini beyan etmek amacıyla el kaldıran bir öğrenci özgüveni nedeniyle dikkatleri üzerine çeker. Fakat aynı öğrenci özgüvenini kontrol edemez, sınıfta herhangi bir arkadaşının veya hocasının sözünü keserek fikrini söylerse bu durum hoş karşılanmaz. İş hayatı içinde bu durumu birçok şekilde örneklendirebiliriz. Bir örnek verecek olursak iş yerinde kriz anında doğru bir adımı cesurca üstünüze yada çalışma arkadaşınıza iletirseniz, özgüveniniz başarılı ve güvenilir görünmenizi sağlar ancak yaptığınız işi çok iyi bildiğinizi düşünerek çalışma arkadaşınız veya üstünüze yaptığınız konuşmada kullandığınız emir kipi, işi doğru bilseniz bile bulunduğunuz ortamda istenmemenize yol açar.

Özgüveninizi kontrol etmenin yolu, hem bulunduğunuz ortamda olduğunuz konum hem hayallerinizle alakalıdır. Konumdan kasıt iş yerindeki titriniz veya aşk hayatında ilişkinizin boyutu ile ilgilidir. Flört ettiğiniz biri ile özgüveninizi kontrol etmeden kurduğunuz iletişim ilişkinin ilerleyen safhalarında başınıza dert açacaktır. İş yerinde müdürseniz astınızla konuşurken nazik olmaya dikkat edin, özgüven kontrolünü kaybetmek çalışanlara eziyet haline gelebilir. Kontolü devamlı elde tutmak mümkün olmayabilir ancak elinizden geldiğince özgüveninizi yönetin. İş hayatında en vasıfsız işteyseniz üstlerinizle iletişimde haddinden fazla özgüvenli davranmanız, iş hayatınızda gelişmenizi engelleyebilir, kontrolsüz özgüveninizden rahatsız olan üstleriniz size güvenmeyecek ve sorumluluk vermeyeceklerdir.

Hayallerinizle alakalı olan kısımda kontrolü elde tutmak çok daha zordur. İş hayatında ve sosyal yaşamda toplumsal kurallar vardır ancak iç dünyanızda kural yoktur. Narsistlik seviyesinde bir özgüvene yada sosyal yaşantınızda size sorun çıkaran bir duygusal özgüvene sahipseniz mutlaka profesyonel destek almalısınız. Ara sıra hayallerinizde kendinizi, yaşadığınız hayatın çok üzerinde görebilir ve bu özgüvenle hareket edebilirsiniz. Dünyada, hayallerinde kendini gördüğü noktadaki özgüveniyle hareket edip başarılı olmuş çok az kişi vardır ve genellikle tarihe sevimsiz karakterler olarak geçmişlerdir. Bakınız dünya tarihinde birçok siyasetçi hayallerini büyük kitlelere aktarmış, duygusal yönünün kontrolden çıkardığı özgüveni ile büyük savaşlara neden olmuşlardır. Bu kadar ileri seviye bir duygusal özgüven probleminiz olmadığını varsayarak size yaptığınız hataları kabullenmeyi, yanlış yaptım diyebilmeyi, bilmiyorum diyebilmeyi tavsiye ediyorum.

Hayatınızın hangi alanında olursa olsun kusurlarınız, yanlışlarınız, başarılarınız, doğrularınız sizi siz yapan unsurlardır. Bunları saklarsanız özgüvensiz, haddinden fazla abartarak sosyal yaşamınızda kullanmaya çalışırsanız kontrolsüz özgüvenli olursunuz. Dengede olmak iyidir.