Korece, Öğrenebileceğiniz En Kolay Asya Dili mi?

"Korece'de Çince gibi karakterler gerçekten yok mu?" diye bir sorunuz varsa cevabı yazının devamında.

Kore alfabesi, Hangul, 14 sessiz ve 10 sesli harf olmak üzere 24 harften oluşur. Bu aslında basit halidir. Bazı harfler yan yana gelerek farklı ses oluşturabilirler. 


Çince’de olduğu gibi karakterlerden oluşmuyor. Ama bu sadece Hangul için geçerli. çünkü bir de Hanja denilen Çince’den gelen karakterler var. Günlük hayatta kullanılma yerleri elbette ki eskiye oranla az ama “yok” denilemez. 


Hâlâ daha okullarda yaklaşık 1800 karakter öğretiliyor ve bu zorunlu. Birçok kişi Hanja’nın hayatlarını kolaylaştırdıklarını söylese de bunları söyleyenler yaş olarak büyük insanlar olmak ile birlikte, gençler buna biraz karşı. Hanja öğrenmenin gereksiz olduğunu savunmaktalar.

Aslında gerçekten gereksiz mi? Bunun cevabını ben veremem ama yorumda bulunabilirim. Hanja öğrenerek hem Japonca’ya hem de Çince’ye aşinalık kazanılıyor. Hanja, Japonca’da Kanji olarak geçmektedir. Çince’de zaten alfabe değil karakterler kullanılmaktadır. Yani bir taşta iki kuş vurulabilinir.


Peki gerçekten Korece öğrenmek kolay mı? Yeni bir dil öğrenmek çok kolay olmamak ile birlikte Latin alfabesini kullanmayan bir dil öğrenmek insanların gözlerini korkutabilir. Kişisel olarak söyleyebileceğim, korkulacak kadar zor değil. 


Alfabeyi öğrenmeniz bir gününüzü bile almayacaktır. Zorluk seviyesi kişiden kişiye değişecektir. Bunları da unutmamak lazım; Çince gibi tonlama öğrenmek zorunda değilsiniz ya da Japonca gibi iki adet alfabesi yok ya da Tayca gibi karmaşık bir alfabesi bulunmamaktadır. 


Hiçbir dil için “En kolay dil” tanımını yapmayı doğru bulmuyorum. O yüzden kolaylık ya da zorluk kısmını siz okurlara bırakıyorum.