Korece Öğrenmeye Nasıl Başlanır?

Kendi evinizin konforunda, hiç para harcamadan Korece öğrenmeye başlayın!

Korece, K-pop, K-dramalar ve Kore mutfağı gibi Kore pop kültürünün küresel yükselişi sayesinde dünya çapında son yıllarda büyük ölçüde bir popülerlik elde eden bir dil oldu ve Korece öğrenen kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. Eğer siz de Kore pop kültürü tüketicilerinden biriyseniz ve hayranı olduğunuz grubun şarkılarını, röportajlarını, izlediğiniz dizileri çeviriye ihtiyaç olmadan kolaylıkla anlayabilmek istiyorsanız, sizler için kendim hiçbir ücret harcamamış olduğum öğrenme sürecimden yola çıkarak Korece öğrenme yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olacak bir rehber hazırladım.


1. Hangıl’ı Öğrenmek

Kore alfabesi olan Hangıl, mantıklı yapısı ve sadeliği ile bilinir. Karmaşık karakterler kullanan diğer Asya dillerinin aksine, Hangıl, hece oluşturmak için birleştirilebilen 14 ünsüz ve 10 ünlüden oluşur. Kral Sejong’un oluşturmuş olduğu Hangıl'ın ilham kaynağı üç temel noktadır. Birincisi insanı temsil eden dikey çizgiler "ㅣ", ikincisi dünyayı temsil eden yatay çizgiler "ㅡ", üçüncüsü ise cenneti temsil eden yuvarlak çizgiler, noktalardır "ㅇ".

Alfabeyi Öğrenin: Öncelikle tek tek harfleri öğrenmeye çalışın. Bunun için yeni başlayanlar için tasarlanmış çevrimiçi kaynakları veya uygulamaları kullanabilirsiniz. YouTube’da Hangıl öğretmek için hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde izleyebileceğiniz birçok kanal ve video bulunuyor. Öğrenmeyi Türkçe olarak sürdürecekseniz önerebileceğim kanallardan birkaçı Koreli Can, Son Koreli ve Sesang Akademi. İngilizce biliyorsanız ve Korece üzerine daha çok içeriğe erişmek istiyorsanız önerebileceğim ve benim de öğrenmeye başladığımda kullandığım kanalların öne çıkanları Korean Lesson 101, Learn Korean with KoreanClass101.com ve son olarak Hailey _Your Korean Friend. Bu kanallarda alfabe dışında Korece dil kurallarını, en çok kullanılan kelimeleri vs. anlatan videolar da var.

Yazma Pratiği Yapın: Her harfi tekrarlı olarak yazarak şeklini ve doğru yazım sırasını öğrenin. Bu yazma pratiklerini yapabileceğiniz birçok uygulama var ancak benim severek kullandığım ve Korece öğrenmek isteyen herkese önerdiğim, tamamen ücretsiz olan, hem Google Play Store hem de App Store’da bulunan uygulama; Write It! Korean.

Basit Kelimeleri Okumaya Çalışın: Harflerin hece oluşturmak için nasıl birleştiğini öğrenmek için basit Korece kelimeleri okumaya başlayın. Bunun için önerdiğim YouTube kanallarındaki alfabe sonrası videoları izleyebilirsiniz.


2. Dil Öğrenme Uygulamalarını Kullanın

Dil öğrenme uygulamaları yeni başlayanlar için son derece etkili oluyor, ancak tek başına hiçbiri tam olarak yeterli olmayacaktır. Bu uygulamalar, etkileşimli dersler, kelime pratiği ve telaffuz rehberleri sunduklarından dolayı bu öğrenim sürecinin başlarında gerçekten çok yardımcı oluyor. Kullanabileceğiniz uygulamalardan en popüleri ve bilmiyor olmanızın mümkün olmadığı Duolingo. Duolingo tek başına sizi çok ileri seviyelere getiremez ancak her gün oturup gramer çalışmak ben de dahil çoğu kişi için zor ve sıkıcı olabileceğinden bu uygulama kısa süreli küçük derslerle Korece ve öğrenmek istediğiniz diğer dilleri öğrenmenin eğlenceli ve oyunlaştırılmış bir yolunu sunar.


3. İyi Bir Ders Kitabı Bulun

İyi bir ders kitabı, dil bilgisi, kelime bilgisi ve cümle yapısında size sağlam bir temel sağlar. İnternet sayesinde bir ders kitabına hiçbir ücret harcamadan da ulaşabilirsiniz. Ben King Sejong Institute Foundation’ın sitesindeki kitapları kullandım ancak bu sitede kitapların sadece Korece ve İngilizce versiyonları bulunuyor ama bu sizi korkutmasın, Korece versiyonları bile gayet açık ve anlaşılır bir dille yazılmış. Bu sitede sadece gramer kitapları değil öğrenim için ihtiyacınız olabilecek video ve ses kayıtları gibi sesli ve görsel kaynaklar da bulunuyor.


4. Kore Medyasını İzleyin

Kore medyasına kendinizi sık sık maruz bırakmak, dinleme becerilerinizi geliştirmenin ve dilin doğal akışına aşina olmanızda büyük bir rol oynuyor. Bu sadece Korece için değil, öğrenmek istediğiniz tüm diller için geçerli. Hiçbir dili sadece kitap kullanarak tam olarak öğrenemezsiniz. Zaten Korece öğrenmeye başlamaya karar verdiyseniz büyük ihtimalle çoktan izlediğiniz K-dramalar, dinlediğiniz K-pop grupları ve solistleri vardır. Bu izlediğiniz diziler ve dinlediğiniz şarkılara eklemenizi önereceğim tek şey varyete şovları olabilir. Birçok K-pop grubunun ve K-drama oyuncularının yer aldığı bu şovları izlerken hem eğlenir hem de günlük Kore dili ve kültürüne maruz kalırsınız.


5. Konuşma Pratiği Yapın

Konuşma, dil öğrenimi için gerçekten çok büyük bir öneme sahiptir. Ancak evde kendi kendinize Korece konuşma pratiği yapacak kişiler bulmanın zor olduğunu düşünebilirsiniz. Bunun için de birçoğunuzun bildiği gibi birçok dil değişim partnerleri bulabileceğiniz uygulamalar var. HelloTalk veya Tandem gibi uygulamalar, Korece anadil konuşanlarıyla evinizden çıkmanıza gerek bile kalmadan pratik yapmanızı sağlar. Böyle bir yol izlemek istemiyorsanız, gölgeleme tekniği ile videolardan veya sesli kaynaklardan Korece konuşanların ardından tekrar ederek telaffuzunuzu ve tonlamanızı geliştirebilirsiniz. Ayrıca kendinizle yüksek sesle Korece konuşma pratiği yaparak güven ve akıcılık kazanabilirsiniz. Bu ilk başta garip gelebilir ama denerseniz gerçekten çok faydası olduğunu göreceksiniz.


Korece ya da herhangi bil dili sıfırdan öğrenmek, özveri, pratik ve sabır gerektiren bir yolculuk. Bu bahsettiğim adımları izleyerek ve kendinizi dile maruz bırakarak, becerilerinizi yavaş yavaş geliştirebilir, Korece’yi kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Unutmayın, bir dili öğrenmenin anahtarı tutarlılıktır, bu yüzden Korece'yi günlük rutininizin bir parçası haline getirmeye çalışmanızı öneririm. Yeni bir dili öğrenmenin keyfini çıkarın, umarım bu yazıda bahsettiğim adımlar ve kaynaklar size yardımcı olur. Korece öğrenme yolculuğunuzda başarılar!