Korkularımız

Korkular üzerine bir yazı.

İnsanlar birçok şeyden korkarlar. Bu somut veya soyut olabilir. Kimi böcekten, hayvandan korkarken kimi de gelecekten korkar. Şu andaki siyasi ve ekonomik ortamdan mütevellit çoğu gencin geleceği hakkında haklı endişeleri ve korkuları mevcut. Kimisi okulu bitirdikten sonra iş bulamamaktan, kimisi iş bulsa bile refah içinde yaşayamamaktan korkar. Önemli olan bu korkuların üzerine gitmek ve onlara teslim olmamak bana kalırsa. Peki bu korkuların üstüne nasıl gidebilir ve aşabiliriz?

Bana kalırsa her korkunun bir nedeni vardır. Korkuların çocukluktan kaynaklı olduğuna inanıyorum. Çocuklukta bir olay yaşarız ve bu hayatımızın geri kalanını etkiler. Mesela ben çocukken gondola bindim ve gondolun en ucuna oturduğumdam dolayı korktum. Üzerinden yaklaşık 20 yıl geçmesine rağmen halen yüksekten düşme korkum vardır ve buna bağlı olarak halen gondola binemem. Bunu yenmeyi bir iki kez denesem de maalesef bunu başaramadım. Diğer korkular da bunun gibi geçmişte yaşadığımız travmatik olaylarla ilgili bana kalırsa. Mesela bir çocuk köpek tarafından kovalanırsa bu olay onun geri kalan hayatında köpeklerden korkmasına neden olabilir. Somut korkuların yanı sıra, bir kişi hayatının bir döneminde yalnızlık çektiyse, geri kalan hayatında bundan korkabilir ve insanlara yanaşarak onlarla arkadaş olmak isteyebilir. Kısacası çocukluğumuz hayatımızın kalanını belirleyebilir.

Bu korkuları nasıl yenebiliriz peki? Bu sorunun cevabını ben bilmiyorum çünkü bu konuda herhangi bir uzmanlığım yok. Bir korkunuzu yenmek istiyorsanız bir profesyonelden destek almalısınız. Benim size bir tavsiye vermem yanlış olur, benim bir tavsiye verip sizin de buna uymanız korkunç olur. Tavsiye verebileceğim tek konu, çevrenizde herhangi bir şeyden korkan birisi varsa ona yardım etme adı altında onu korktuğu şeye maruz bırakmayın. Karanlıktan korkuyorsa bu korkusunu yenmesi adına onu karanlıkta bırakmayın ya da köpekten korkuyorsa bir köpek alıp, köpeği sevmesi konusunda ona baskı yapmayın. Çünkü bu ona yardımcı olmayacak aksine korkusunu tetikleyecektir. Bırakın korkusunu yenmeyi o istesin. İnsanın kendisi korkularını yenmek istemiyorsa ne yaparsanız yapın o korkusunu yenemeyecektir.

Gelecek korkusuna gelirsek ise; bu konuda ne yazık ki diyebilecek bir şeyim yok. Çünkü günümüz Türkiye'si bunu sağlıyor. Bunu pek dillendirmek istemiyorum ancak ne yazık ki durum bu. Bir de buna coğrafyamızda yaşanan savaş durumları da eklenince durum daha da karmaşık ve ürkütücü bir hâl alıyor.

Yazıyı daha da uzatmak istemiyorum çünkü konudan konuya atlıyor olacağım. Genel olarak demek istediğim; insanların korkuları geçmişten gelir ve bu korkuları da yenmek istiyorlarsa çevrelerinden yardım almak yerine bu işin uzmanlarından yardım almalılardır.