Kosova - Sırbistan arasındaki tansiyon yeniden yükselişte!

Bir başka savaş ihtimali daha mı? 31 Temmuz 2022 Pazar gecesi olanlara bir göz atalım.

31 Temmuz 2022 Pazar günü gece saatlerinde Kosova-Sırbistan sınırında vuku bulan kriz, Kosova makamlarının Sırpların elindeki belgeleri tanımama ve Sırp azınlığın kullandığı plakaların kullanımını durdurma girişimlerinden kaynaklanıyor olabilir.

Kuzey Kosova'daki Mitrovica kasabasında hava saldırısı sirenlerinin duyulmasından saatler sonra, Rusya dışişleri bakanlığı Kosova'nın Kosova'daki Sırp azınlığı tehdit etmek için ABD ve Avrupa Birliği ile birlikte çalıştığını iddia etti. Bu, 1990'ların Balkan ihtilaflarının, özellikle de ABD'nin NATO'yu ve uluslararası toplumu, Sırbistan'ı Kosova'dan çıkarmak için seferber ettiği 1999 Kosova savaşının hatıralarını akla getiriyor.

Bu, genç Vladimir Putin için belirleyici bir andı ve uzun zamandır Batı'dan 1999'da yaptıkları için intikam almak istediğine inanılıyor. Kosova'daki savaş, ABD'nin 1990'larda ABD'nin gücünün ve hegemonyasının zirvesiydi. İnsani müdahale bahanesiyle küresel bir polis olarak hareket etmek. Bugün işler değişti ve Rusya Ukrayna'yı işgal ediyor ve Avrupa'ya enerji tedarikini kesmekle tehdit ediyor. Çin, Türkiye, İran ve Rusya gibi yükselen otoriterler ABD'ye karşı birlikte çalışıyorlar. Yeni enerji anlaşmaları imzalıyorlar ve tehditler savuruyorlar. Örneğin Çin ve ABD, Tayvan ve Nancy Pelosi'nin potansiyel bir ziyareti konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Peki Kosova'da neler oluyor? Sırbistan'ın Pazar gecesi, sınırın ötesinde neler olabileceği konusunda tetikte göründüğünü öğrenmek pek çok kişi için şaşırtıcı. Rus medyası, Rusya dışişleri bakanlığı ve İzvestia'ya göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, arkasında ABD ve Avrupa Birliği (AB) bulunan Priştine'ye provokasyonları durdurması ve Kosova'daki Sırpların haklarına saygı duyması çağrısında bulundu. Bu, 31 Temmuz'da Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Maria Zakharova tarafından duyuruldu.

Rus Izvestia'ya göre Zakharova, “Priştine'deki 'otoritelerin' 1 Ağustos'tan itibaren kişisel belgelerinin ve yerel Sırpların kimlik numaralarının zorla değiştirilmesi konusunda mantıksız ayrımcı 'kurallar' uygulamaya başlama kararının, Sırp nüfusunun Kosova'dan sınır dışı edilmesine yönelik bir başka adım." olduğunu kaydetti ve “Kosovalı liderler, Sırpların özgürlüklerine doğrudan bir saldırı söz konusu olduğunda kayıtsız kalmayacaklarını biliyorlar ve askeri bir senaryo başlatmak için kasten bu durumu tırmandırıyorlar. Batı'nın Kosovalı Arnavut elleriyle ayrıca 'etkisizleştirmek' istediği saldırının da ön saflarında elbette Belgrad da var” dedi Zakharova.

Kuzey Kosova'da hava saldırısı sirenleri, sınırın yakınında silah sesleri duyulduğu için gerçekleşti. 1999 Kosova savaşından sonra birçok Sırp Kosova'dan kaçtı, ancak ülkede büyük bir Sırp azınlık kaldı. Kosova bağımsızlığını ilan etti ve 100'den fazla ülke tarafından tanındı. İsrail ve Kosova, Eylül 2020'de birbirlerini tanıdılar. Genel bağlam daha karmaşık olsa da bu, İbrahim Anlaşmalarının meyvesinin bir parçası olarak görüldü. İsrail'in Sırbistan ile iyi ilişkileri var ama Kosova da İsrail ile ilişkiler kurmak istiyor.

2 gün önce ABD - Çin arasında Tayvan yüzünden oluşan gerilim ve Çin'in tehditleri karşısında Amerika'nın geri çekilmesi ile birlikte bu son Kosova - Sırbistan arasındaki tansiyonun yükselmesi akıllara Ukrayna - Rusya arasında gerçekleşen savaşın benzerinin başka ülkelerde de yaşanma ihtimali insanın gözünü korkutuyor.Umarım bu durumlardan Türkiye herhangi bir şekilde zararlı çıkmaz.