Kralın Yükselişi: Solo Leveling

Solo Leveling manhwasının tanıtımı ve kısa bir inceleme.

"Her güçlendiğimde içimde bir şeylerin kaybolduğunu hissediyorum."


Solo Leveling, türkçesiyle Tek Başıma Seviye Atlıyorum, Chugong tarafından yazılmış bir Güney Kore web roman serisidir. Seri 25 Temmuz 2016'da Kakao'nun dijital çizgi roman ve kurgu platformu KakaoPage'de yayınlanmaya başlayıp 10 Ekim 2018'e kadar aynı platformda yayınlanmıştır. 4 Kasım 2016'dan D&C Media tarafından Papyrus baskısı altında 18 Nisan 2018'e kadar yayınlanmıştır. 

Redice Studio'nun CEO'su Jang Sung-rak (Dubu) ve Hyeon-Gun tarafından yazılan bir uyarlaması 4 Mart 2018'den beri KakaoPage'de serileştirilmektedir. Seri, günümüze kadar üç cilt halinde yayınlanmış olup çeşitli hayran çevirileri sayesinde birçok dile çevrildi. 

A-1 Pictures tarafından da bir anime serisi olarak planlanmış ve yayınlanmaya başlanmıştır. Güncel olarak Tokyo Mx'de yayınlanıyor olup ilk sezon on iki bölüm olarak planlanmıştır. İlk bölümü 6 Ocak 2024'te başlayan Solo Leveling'in anime televizyon serisi uyarlamasının 12 Mart itibarıyla dokuzbölümü yayınlanmış olup 23 Mart 2024'te on ikinci bölümüyle sezon finali yapılacağı düşünülmektedir. 

Animenin sezonunun dahi henüz tamamlanmamış olması nedeniyle şu an ondan bahsetmek ve üzerine yorum yapmak için erken olduğunu düşünüyorum. Sezonun tamamlanmasını beklemek beni sabırsızlandırsa da araya bir hafta koymadan arka arkaya izlediğimde daha zevkli olduğunu düşündüğüm için buna katlanıyorum. Solo Leveling üzerine yazmak için de sezonun tamamlanmasını bekleyemedim, bu yüzden manhwa hakkında konuşacağız. 

Solo Leveling'in manhwasında ana hikayeyi kapsayan kısım yüz yetmiş dokuz bölüm, yan hikayeyi kapsayan kısım yirmi bir bölümdür ve manhwa toplam iki yüz bölüm olup tamamlanmıştır. Normalde manhwanın iki yüz kırkıncı bölümlere kadar geleceği fakat Solo Leveling'in çizerinin ölmesi sebebiyle yüz yetmiş dokuzuncu bölümde hızlı bir final yapmış olduğu düşünülüyor. 

Solo Leveling manhwasının pilot bölümü olarak adlandırabileceğimiz sıfırıncı bölümü manhwa hakkında bilmemiz gerekenleri tek tek söyleyen bir tanıtım bölümü işlevini görüyor. Bölümde diğer boyutlarla bizimkini bağlayan kapıya geçit, canavarların olduğu yerlere zindan, canavarları avlayan kişilere ise avcılar denildiğini ve bu zindanların birdenbire ortaya çıktığı bilgisi veriliyor, sonra da karakterimiz bize uzun bir süre aklımızdan çıkmayacak olan ismini söylüyor: Sung Jin-woo. 

Sung Jin-woo en kolay ve fazla tehlike içermeyen zindanlara girebilen E sınıfı bir avcı olarak kendini tanıtıyor. Hatta öyle zayıf ki bir lakabı bile var: Dünyanın en güçsüz avcısı. Fakat komada olan annesinin hastane masraflarını ve liseye giden kız kardeşinin okul masraflarını karşılamak için ne kadar tehlikeli olursa olsun zindanlara girmek için elinden geleni yapıyor çünkü bunu ondan başka yapacak biri yok. 

Sung Jin-woo'nun E sınıfı avcı olarak yüksek sınıflı zindanlara girilmesine izin verilmiyor. Evet, aynı avcılar gibi zindanlar da sınıflara ayrılıyor. Avcılarda olduğu gibi en yüksek sınıflı zindan S seviye zindanlarken, yine avcılarda olduğu gibi en düşük seviyeli zindanlarda E sınıfı zindanlar olarak biliniyor. Avcıların ve zindanların da seviyeleri yüksekten düşüğe doğru şu şekilde sıralanıyor: S seviye, A seviye, B seviye, C seviye, D seviye ve E seviye. S harfi İngilizce de "special" yani özel anlamına gelirken diğer seviyelerinin buna benzer bir özel ismi olduğu da görülmez. Zindanlar ne kadar büyük ve içerisinden gelen büyü gücü de ne kadar yüksekse ona göre sınıflandırılıyor, ayrıca özel bir aletle de ölçülüyor. Avcılar, zindanlar ve seviyeler hakkında kısa bir bilgi vererek konuya geri dönüyorum.

Sıfırıncı bölümde günlerden birinde Sung Jin-woo E sınıfı zindan içerisinde gizli kalmış çok daha zor bir zindan ikizine giriyor ve orada ölümle yüzleştiğini düşünürken gözlerini bir hastanede açıyor.

Kendini bir hastanede bulan kahramanımız için sadece kendisinin görebildiği bir görev paneli açılıyor. İlk bildirimi günlük görevler olan panelde daha çok görev vardır ve bunların her biri tamamlandıkça Sung Jin-woo'nun seviyesi artacaktır. Normalde bir kez seviye belirlendikten sonra anormal bir şey olmadığı sürece, ikinci uyanış yaşanmadığı sürece değişmez olarak bilinir ama Sung Jin-woo'nun önüne gelen panelde seviyesinin sürekli artacağı yazar ve bunun bir sınırı olduğu da yazmaz. Uyanış, bir avcının istatistiklerini veya gücünü adlıkları zaman belirlenir. 

Sung Jin-woo bu günlük görevlere uyarak antrenman yaparsa ve canavar avlarsa seviyesi artacaktır. Sıfırıncı bölümde, bu şekilde en tepeye çıkarak en güçlü avcı olacağını söylüyor ve tanıtım bölümü burada bitiyor. 

Manhwanın ilk on bölümünde, sıfırıncı bölümde özetlenen hikaye detaylı bir şekilde anlatılıyor ve on birinci bölüm Sung Jin-woo'nun hastanede uyanmasıyla başlıyor. Müfettişlerin gelmesiyle üç gündür uyuduğunu öğrenen Jin-woo birtakım sorulara maruz kalıyor çünkü müfettişler ve beyaz kaplan loncası zindanlara ulaştıklarında gördüklerinin sadece sunağın üzerine uzanmış Jin-woo olduğunu söylüyorlar. Jin-woo'nun ikinci uyanışa ulaştığına inandıklarını söylüyorlar ama büyü gücü dedektörü ile ölçtüklerinde herhangi bir değişme olmadığını anlayarak gidiyorlar. 

Müfettişlerin ya da kız kardeşinin odada olduğu süre içinde onların sistem ekranını göremediklerini fark ediyor, sonra da sistem ekranında gördüğü yazıları okumaya başlıyor. Sistem'in oyuncunun gelişmesine yardımcı olacağı, sistemin emrettiği şeylere itaat etmede başarısız olursa ceza olacağı ve ödüller yazıyor. Hastanede baygınken gelen günlük görevleri yapmadığı için de ceza yüklendiğini görünce şaşıran ve umursamayan Jin-woo kendini bir süre sonra canavarlarla dolu bir çölün ortasında buluyor. Bu çölde zaman bitene kadar hayatta kalması gerekiyor. Çölden kurtulduktan sonra günlük görevleri hiç aksatmadan yapmaya çalışan Jin-woo her gün koşuya çıkmaya başlıyor. 

Sistemin emirlerini yapmaya başlamasının dördüncü gününde de fark ettiği birkaç şey oluyor: gözlerinin önündeki bu şeyin bir illüzyon olmadığını iyice anlıyor, gözlerinin önündeki bu şeyi kendisinden başka kimsenin görmediğinden de emin oluyor. Sistemde sıra dışı büyüler olduğu gibi aynı zamanda stat puanları ve rastgele kutu öğeleri de vardır. Stat puanları olduğu sürece karakter statlarından birini de yükseltebiliyor: Karakter statları da şu şekilde sıralanıyor: güç, çeviklik, algı, canlılık ve zeka. 

Sistemde durum penceresi, yetenekler, eşyalar, envanter, item ve depolama gibi bölümler vardır. Bu şekliyle aynı bir oyun gibidir. 

Günlük görevlerle verilen rastgele kutuların içinden çıkanlarda her zaman olmuyor, on ikinci bölüm sonunda Sung Jin-woo bu rastgele kutuların içinden çıkan anahtarla bir zindana giriyor ve burayı temizlemesi gerektiğini öğreniyor.

Hikayenin gelişme kısmında Sung Jin-woo kendini geliştirmek için günlük görevlere devam ediyor, zindanlara girip çıkıyor ve bu sürede, boyu uzuyor, yüz hatları ve vücut şekli değişiyor. Çocuksu görünümü tamamıyla ortadan kayboluyor ve fiziksel olarak değişiyor. Oldukça yakışıklı, havalı ve çekici bir hal alıyor. 

Olay tabii ki sadece zindanlarla ve sistemin günlük görevleriyle devam etmiyor. Onlarca yeni ve ilgi çekici karakterin eklendiği manhwa git gide sürükleyici oluyor, sonunu görene kadar ekranın başından sizi ayırmayacak derecede içine çekiyor. Sonlara doğru hafif romantizmin de bulunması tatmin edici oluyor çünkü o kadar şey yaşanıyor ki Jin-woo'nun mutlu olması, bizim de derin bir nefes almamıza sebep oluyor. 

Bundan sonrası için sizi manhwaya davet ediyorum, ilk defa bu türü okuyacaksınız iyi bir başlangıç yapmış olacağınızı söyleyebilirim. 

Anime izlemeyi sevenler elbette ki animesini izleyebilirler, hele de sezon tamamlanacakken ama eğer devamını merak ediyorsanız ve hiçbir şeyi kaçırmadan seriyi öğrenmek, okumak istiyorsanız bence manhwa tam size göre. Çizimlerinin harika olmasıyla ve olay örgüsünün muhteşem bir şekilde işlenmesi, hiçbir olayın gereksiz uzamamasıyla ve aceleyle olsa da tadında bitirilmesiyle harika bir manhwa. 

Son olarak, eğer ki manhwanın son kısımlarını bir de romanından okumak istiyorsanız Komikşeyler Yayıncılık 4 Aralık 2023'te Solo Leveling'in ilk romanını Türkçe olarak yayınladı. Ulaşılması oldukça kolay hale geldiğinden romanında okunmasını içtenlikle tavsiye ediyorum. 

İyi okumalar:)