Kültür ve Girişimcilik İlişkisi

Her toplumun sahip olduğu kültür girişimcilik olgusunu nasıl etkilemektedir?

Bir girişimci, faaliyetini gerçekleştireceği ülkedeki kültürü dikkate almak zorundadır. Girişimcinin bilmesi gereken en önemli faktörlerden biri çalışma koşullarının ne şekilde olduğudur. Bu da çalışanların davranışlarının bilinmesiyle ortaya çıkartılabilir. Çalışan davranışlarının oluşumu ise o çalışanın içinde bulunduğu kültürden etkilenerek oluşmaktadır. Dolayısıyla girişimcinin faaliyetini gerçekleştireceği kültürü bilmesi büyük önem taşımaktadır.

Girişimci için içinde bulunduğu toplumun kültürü yapacağı sektördeki girişimin ilerlemesi ve devamlılığını sağlayabilmesi için çok önemlidir. Girişimci kişi kültürden tamamen kopuk bir sektörde veya konuda girişimcilik örneği gösterirse devamlılık sağlayamaz. Aynı zamanda girişimci kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer unsur içinde bulundukları kültüre göre motive edici bir etmene sahip olmalarıdır. Yeni kurulmuş bir işletmede kültüre bağlı bazı motive edici faktörler ön plana çıkartılıp iş verimliliği arttırılabilir. Örneğin Türkiye kültür olarak aile ve akrabalık ilişkilerini çok ön planda tutan bir kültüre sahip. Ülkemizde açılan aile kavramı büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple bir aile şirketinin kurulması girişimciye motive sağlayarak ileriki kuşaklara aktarım düşüncesiyle işletmenin ilerlemesi için pozitif bir motivasyon kaynağı haline gelir. Bu yandan bakıldığında da girişimcinin içerisinde bulunduğu toplumun kültürünü dikkate almasının büyük önem taşıdığı gözlemlenebilmektedir. Aynı zamanda toplum içinde işletmesini sürdürecek kişi için o toplumun teknolojik seviyesi ve kanunları da büyük önem arz etmektedir. Girişimci içerisinde bulunduğu teknolojik seviyenin çok altında bir girişimcilik örneği sergilerse işletmesi devamlılık sağlayamaz ve ilgi toplamaz. Örneğin eskiden var olmuş olan internet kafeler büyük 2 ilgi toplardı. Bunun sebebi eski zamanlarda internet ve bilgisayar her eve giriş yapmamasıydı. Günümüzde bir girişimci nostaljik amaçla internet kafe işletmesi açmaya yeltenirse bu işletme devamlılık sağlayamaz.

Teknoloji geliştiği ve artık hemen hemen her evde bir internet bağlantısı sağlandığından ötürü internet kafe devrinin kapanmış olduğunu, nostaljik olarak da devamlılık sağlayamayacağını söylemek doğru olacaktır. Sonuç olarak girişimcinin içerisinde bulunduğu toplumun örf ve adetlerini, kültürünü ön planda tutması işletmenin devamlılığı için bir zorunluluktur.