Letterboxd nedir?

İzlediğiniz filmleri listeleyebileceğiniz ve daha fazlasını yapabileceğiniz bir mecra.

Letterboxd, 2011 yılında Matthew Buchanan ve Karl von Randow ikilisinin birlikte kurdukları bir sosyal ağ hizmeti olarak tanımlanıyor. İzleyicilerin izledikleri filmlerin yorumlanmasına, puan verilmesine, izlemek istenen filmlerin listelerinin yapılmasına da olanak sağlayan bir sosyal mecra aynı zamanda.

Platformda neredeyse tüm filmleri bulmanız mümkün. Filmler hakkında en ince detaya kadar ulaşıp, eleştirileri de okuyabileceğiniz, beğeneceğiniz ve bir beğeni listesi de yapabileceğiniz bir sistem mevcut.

Filmlerin yanı sıra Letterboxd platformunda mini diziler de mevcut. İzlediğiniz mini dizileri de izledim listesine ekleyip, aynı tüm işlemleri mini diziler üzerinde de yapabilirsiniz. Platformun sene başında twitter hesabında paylaştığı bilgiye göre sene sonuna kadar diğer diziler de listelere eklenebilecekmiş. Bu da demek oluyor ki, bu dizileri de listelere ekleyebilecek, yorumlayabilecek ve puanlar verebileceğiz.

Letterboxd’da filmleri günü gününe ekleyip, yorumlayabildiğiniz gibi; tekrar izlediğiniz içerikleri de tekrar listenize eklemeniz mümkün. Filmleri izlediğiniz filmler listesine eklerken 5 yıldız üzerinden kaç yıldız verdiğinizi, beğenip beğenmediğinizi de belirtebiliyorsunuz. Beğendiğiniz filmleri listenize ekleyip profilinizde paylaşırken kalp butonuna bastığınızda ek olarak favori filmler listesi de yapmış oluyorsunuz. Filmlerin detaylarına girdiğinizde oyuncularıyla ilgili bilgiler de öğrenmeniz mümkün. Oyuncuların biyografileri, oynadıkları diğer filmleri de görebiliyorsunuz. Letterboxd bu ve her açıdan gerçekten de çok kaliteli bir mecra.

Uygulamada profilinizi oluştururken kişisel temel bilgilerinizi girdikten sonra profilinize sabit olarak en sevdiğiniz dört filmi de sabit olarak ekleyebiliyorsunuz. O kadar film arasında favori 4 filminizi seçebilirseniz, hem profilinize ekleyebilir, hem de görsellik açısından profilinize zenginlik katabilirsiniz :)

Diğer sosyal mecralar gibi Letterboxd’ta da, arkadaşlarınızı takip edebilir, onların da sizi takip edip etmediğini görebilirsiniz. Takip ettiğiniz kullanıcıların izlediği filmleri akışınızda görebilir, yazdıkları yorumlara ve değerlendirmelere de bakabilirsiniz.

Yine profilinizi oluştururken izleme listesi de yapmanız mümkün. Bu da şu demek; filmlerin bilgilerine bakıp izlemek istediğim filmler listesine eklemeler yapabilir, bu şekilde de kendinize kılavuz bir liste oluşturabilirsiniz.

Tüm bu detayların yanında filmlerle alakalı haberler ve sektörle alakalı bilgiler de okuyabiliyorsunuz. Çeşitli kullanıcıların oluşturduğu listelere göz atabilir, kendi izleme listeleriniz için fikir edinebilirsiniz. Kendi açınızdan izlediğiniz filmleri yorumlarken aynı zamanda küçük bir blog da oluşturmuş oluyorsunuz kendinize ve bu benim de sevdiğim özelliklerinden biri platformun :)

Biz Türk kullanıcılar için Letterboxd ile ilgili bir olumsuz detay var ki, o da şu: platform ne yazık ki İngilizce altyapısına sahip, Türkçe olarak kullanamıyorsunuz. Çoğu kullanıcı için bu pek sorun teşkil etmiyor ancak böyle de bir durumun mevcut olduğunu bilgilere eklemek isterim.

Letterboxd'da beni de takip etmek isterseniz benim de profil şurada; https://letterboxd.com/esraturgut05/


Keyifli seyirler :)