Liberal Feminizm

Cinsiyet eşitliğinin olabilirliğini ortaya atan ilk kuram olan Liberal Feminizm nedir?


Liberalizm, özgürlüğün değerini vurgulayan ve adil devletin bireyler için özgürlük sağladığını savunan bir doktrinler ailesidir. Liberal feministler devlet için bu değeri ve bu rolü benimserler ve kadınların özgürlüğünde ısrar ederler. Liberal feminizm daha çok işyerinde, eğitimde ve siyasi haklar gibi konularda eşitlik gibi konulara odaklanan teori ve çalışma olarak tanımlanır. Liberal feminizm ayrıca özel hayatın kamusal eşitliği nasıl engellediğine veya geliştirdiğine odaklanır.Bu nedenle, liberal feministler, evliliği eşit bir ortaklık olarak ve çocuk bakımına daha fazla erkek katılımı olarak destekleme eğilimindedir. Kürtaj ve diğer üreme hakları için destek, kişinin yaşamının kontrolü ve özerkliği ile ilgilidir. Aile içi şiddeti ve cinsel tacizi sona erdirmek, kadınların erkeklerle eşit düzeyde yaşamasının önündeki engelleri kaldırır.

Liberal feminizmin birincil hedefi, eğitime eşit erişim, eşit ücret, işte cinsiyet ayrımını sona erdirmek ve daha iyi çalışma koşulları gibi kamusal alanda toplumsal cinsiyet eşitliğidir. Bu açıdan bakıldığında, yasal değişiklikler bu hedefleri mümkün kılacaktır. Özel alan sorunları, esas olarak kamusal alanda eşitliği etkilediği veya engellediği için endişe vericidir. Geleneksel olarak erkek egemen mesleklere erişim sağlamak, eşit ücret almak ve terfi almak önemli bir hedeftir. Liberal feminizm, eşitliği elde etmek için devlete güvenme eğilimindedir - devleti bireysel hakların koruyucusu olarak görür. Örneğin liberal feministler, geçmiş ve şimdiki ayrımcılığın birçok nitelikli kadın başvuru sahibini gözden kaçırabileceği varsayımıyla, işverenlerin ve eğitim kurumlarının kadınları başvuru havuzuna dahil etmek için özel girişimlerde bulunmasını gerektiren pozitif ayrımcılık yasasını desteklemektedir.

Daha yakın yıllarda, liberal feminizm bazen eşitlikçi feminizm ya da bireysel feminizm olarak adlandırılan bir tür liberter feminizmle karıştırıldı. Bireysel feminizm, kadınların dünyada olduğu gibi daha iyi rekabet edebilmeleri için beceri ve yeteneklerini geliştirmeyi vurgulamayı tercih ederek, genellikle yasama veya devlet eylemine karşı çıkar. Liberal feminizm, erkeklere veya kadınlara avantaj ve ayrıcalıklar tanıyan yasalara karşı çıkar.