Libya'da Gerilim Artıyor

Tüm taraflar 24 Aralık oylamasının devam edemeyeceğini öngörüyor ve bir siyasi boşluk beliriyor.


Haber Yazarı: Kaan Kurnaz


Geçici ulusal birlik hükümetinin resmi görev süresinin 24'ünde sona ermesinden sonra görevde kalıp kalmayacağı konusunda gerilim artıyor. Başkent Trablus'un bazı bölgelerinde barikatlar ve silahlı araçlar da görünmeye başladı ve dört büyük petrol sahası, milisler tarafından işgal edilmesi nedeniyle kapatıldı.

Libya, neredeyse on yıllık bir çatışmanın ardından Ekim 2020'de imzalanan ateşkesten bu yana nispeten sakin bir yıl geçirdi ve BM, barışı güçlendirmek için çok yönlü bir çabanın parçası olarak seçimler için bastırıyor.

Fakat BM'nin Libya misyonu, Trablus'taki gelişmelerin ülkenin istikrarını korumak ve özgür ve adil seçimler için koşulları oluşturmak için iyiye işaret olmadığı konusunda uyardı.

Yapılan açıklamada, ''Farklı gruplara bağlı güçlerin mevcut seferberliği gerginlik yaratıyor çatışma riskini artırıyor'' denildi. Ortaya çıkan siyasi veya askeri konulardaki herhangi bir anlaşmazlık, özellikle ülkenin barışçıl bir geçişe yol açması gereken zor ve karmaşık bir seçim sürecinden geçtiği bu aşamada diyalog yoluyla çözülmelidir.''

Erteleme konusunda resmi bir açıklama yapılmadı, ancak tüm taraflar, en azından adayların listesi yayınlanmadığı için oylamanın devam edemeyeceğini öngörüyorlar.


Kaynak: The Guardian