LIVRARIA LELLO: BÜYÜLÜ BİR KİTABEVİ

Porto'da bulunan büyülü kitabevi Livraria Lello'ya yolculuğa çıkmak ister misiniz?

Portekiz’in dillere destan şehri Porto’da büyülü bir kütüphaneden bahsetmek istiyorum, Livraria Lello. Livraria Portekizcede kitabevi anlamına geliyor, Lello ise özel bir isim. The Guardian’ın haberine göre dünya sıralamasında en iyi ve en eski kitabevi olarak 3. Sırada yer alıyor.

Peki onu bu kadar özel ve büyülü yapan nedir?

1906 yılında açılmış olması ve günümüze kadar faaliyetlerini devam ettirmesi sebebiyle dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi çekiyor. Hem bir kitabevi olarak çalışmaya devam eden ve bir okuma bölümü bulunan hem de bilet alarak kitabevinin dışında gezebileceğiniz bir ek binası bulunan ufak çaplı bir müze de diyebiliriz.

Kitabevinin bulunduğu yapı 16.yüzyıl Gotik mimarisinin son dönem eserlerinden birisi olmakla beraber restorasyonda Portekiz'in ünlü çinileriyle de süslenmiştir. Sizi daha içeri girmeden böylesine görkemli bir yapı karşıladığı zaman büyülenmiş oluyorsunuz. İçeri girdikten sonra da Livraria Lello’nun en dikkat çeken yanı kırmızı merdivenleri oluyor.

Pek çok yazarı, yayımcıyı bir araya getiren organizasyonlara da imza atan bu güzel kitabevinin çok turist çekmesinin başka bir sebebi daha var, bahsettiğim kırmızı merdivenler. Söylentilere göre Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling Portekiz’de çalıştığı dönemde bu kitabevinden çok etkileniyor ve buradan aldığı ilhamla Harry Potter’ı yazmaya devam ediyor. İçerideki güzel kırmızı dönen merdivenlerden çok etkilendiği için de Harry Potter serisinde benzer merdivenlere sahip bir okul karşımıza çıkıyor. Livraria Lello’nun sahipleri de bundan etkilenmiş olacaklar ki kitabevinde Harry Potter serisinin ilk basımlarını sergiliyorlar.

Tabii ki sadece Harry Potter değil, Küçük Prens gibi günümüzde hala okunmaya devam eden kitapların da ilk basımları ve ülkedeki ilk daktilo veya eski bir yazar kasa gibi pek çok alet de sergileniyor.

Eğer bir gün yolunuz Porto’ya düşerse mutlaka gidip görmeniz gereken büyülü bir kitabevi Livraria Lello.