Love Bombing (Aşk Bombardımanı) Nedir?

Aşk Bombardımanı yani Love Bombing, bir kişiyi dikkat ve sevgi gösterileriyle etkileme girişimidir.

Narsist bir partnerin romantik ilişkinin başında partnerine karşı güç ve kontrolü elde edebilmek için kurduğu aşırı iletişim şeklidir. Farklı şekillerde, olumlu ya da olumsuz amaçlar için kullanılabilir. Psikologlar aşk bombalamasını bir istismar döngüsünün olası bir parçası olarak tanımlyor ve insanları buna karşı uyarıyor.

Aşk bombardımanı, narsist bir kişinin sizi kontrol edebilmek amacıyla dikkatinizi kazanmak için ilişkinin başlarında aşırı miktarda sevgi gösterisi, hediyeler ve övgüler ile sizi "bombalaması" anlamına gelir.

Aşk Bombardımanı duygusal şiddetin farklı bir boyutudur ve bu sevgi bombardımanı ilişkide ilk olarak manipülasyon ile başlar. Manipülasyonu uygulayan kişi sizi ilişkide kendisine muhtaç ve bağımlı hissetmenize yol açar. İlişkinin başında her şey yolunda gider. Bu nedenle aşk bombalamasının erken belirtilerini fark etmek zordur, çünkü genellikle narsist kişinin istismar döngüsünün bir bölümünde, işler harikayken gerçekleşir. Sonrasında ise ansızın son bulur.

Pahalı ve abartılı hediyeler

Aşk bombardımanı genellikle abartılı veya nispeten uygun olmayan hediyeler göndermek (örneğin bir tane yerine düzinelerce buket) veya bir tatil için pahalı uçak biletleri satın almak ve “hayır”ı cevap olarak kabul etmemek gibi abartılı jestleri içerir. Bütün bunlar yeterince zararsız görünebilir, ancak asıl mesele, onlara bir şey borçlu olduğunuzu düşünmeniz için sizi manipüle etmektir.

Yoğun iltifatlar

Hepimiz iltifat edilmesini severiz ve isteriz. Ancak sürekli ve sürekli övülmek bir süre sonra ne diyeceğimizi de bilemediğimiz için rahatsız hissettirir. Birisi kısa bir süre içerisinde size sonsuz sevgisini veriyor gibi gözükebilir ve muhtemelen bir süre sonra da duygularının gerçek olmadığını fark edersiniz. Örneğin, haftalar içinde, sizin “tek” ya da “ruh eşi” olduğunuzu daha önce kimsede hiç bu kadar hissetmediklerini söyleyebilirler. Sevgi ve güven duyguları o kadar hızlı inşa edilir ki, bir kişinin duvarlarını ve sınırlarını hemen yok etmeye oynarlar. Tüm bunların karşısında da kendinizi sorgulayarak yanlış bir şey yapıp yapmadığınızı merak ediyorsunuz. Bu kesinlikle potansiyel bir "red flag"dir.  

Kullanabilecekleri bazı yaygın, abartılı ifadeler şunları içerir:

  • "Senin hakkındaki herşeyi seviyorum."
  • "Senin kadar mükemmel biriyle hiç tanışmadım."
  • "Birlikte vakit geçirmek istediğim tek kişi sensin."
  • "Sen benim ruh eşimsin."
  • "Senden daha güzel biriyle tanışmadım."
  • "Ben seninle tamamlandım."

Kendi başlarına, bu ifadeler mutlaka zararlı değildir, ancak bunları daha geniş bir bağlamda değerlendirmek önemlidir.

Sürekli mesaj ve aramalarla boğmak

Sizi 7/24 sosyal medya üzerinden arar, mesaj atarlar. İlk çıktığınızda sürekli iletişim halinde olmak normal olsa da, iletişim tek taraflı hissettiriyor ve giderek bunaltıcı hale geliyorsa, bu bir love bombingdir.

Yoğun ve dengesiz gidişat

Biriyle hemen rahat hissetmek iyi bir işaret olabilir, ancak "Seni seviyorum" demek, ebeveynlerle tanışmak, birlikte yaşamak veya erkenden evlenmek için planlar yapmak kişinin sizinle bir an önce yakınlaşmak için çok uğraştığının işaretleri olabilir ve bu doğru bir davranış değildir. Eğer işler olması gerekenden daha hızlı hareket ediyorsa ve bu duygular karşılıklı değilse, bu aşk bombardımanının bir göstergesidir. Kişi ilk kez tanıştığınızdan günler ya da haftalar sonra size deli gibi aşık görünüyorsa ya da sizi çok iyi tanımadıkları halde sizin hakkınızda nasıl bu kadar yoğun hissedebileceklerini merak ediyorsanız, bu bir red flag.

İlgi açlığı

Aşk bombardımanı yapan insanların temel amacı, kıskançlık yaratmak ve kendileri için dikkat ve sevgi toplamaktır. Hediye verirken, iltifat ederken ve ilişkinin yersiz bir şekilde onaylanmasını beklerken, tanınmayı, ödüllendirilmeyi veya tapınılmayı beklerler.

Sınır ihlalleri

İlk başta sizinle 7/24 birlikte olmak isteyen bir partner gurur verici olabilir ve genellikle ikiniz de birlikte çok zaman geçirmek istersiniz. Bir süre sonra aşk bombardımanı size boğucu hissettirmeye başlayacaktır. Yalnız kalmak istiyorsanız, arkadaşlarınızı veya ailenizi onsuz görmeyi planlıyorsanız üzülecek veya size pasif agresif ve sessiz bir tavır sergileyecektir. İki kişilik bir adada giderek daha fazla izole olurken, kendinizi onları dahil etmek zorunda hissedebilir veya en sevdiğiniz hobilerinizi ihmal edebilirsiniz. Sınırları aşmak, istismarcıların sizi kendi dünyalarının daha derinlerine çekmek için kullandıkları bir başka stratejidir.