MAĞARALARIN OLUŞUMU #2

Mağaralarımızı anlatan serimize dünyanın en derin ve en uzun mağaralarını tanıyarak devam ediyoruz.


1.MAMMOTH (MAMUT) MAĞARASI


Mamut Mağarası Ulusal Parkı, Kentucky'nin batısında Brownswille şehrine yakın, dünyada bilinen en uzun mağara sistemi olan (650 km) Mamut Mağarası'nın bazı bölümlerini kapsayan bir Amerikan milli parkıdır.


Üst kumtaşı üyesi, Büyük Clifty Kumtaşı olarak bilinir. Kumtaşı arasına serpiştirilmiş ince, seyrek kireçtaşı katmanları, küçük kanalların (girilemeyecek kadar küçük mağara geçitleri) yeraltı suyunun doğal asitliği ile çözüldüğü epikarstik bir bölgedir. Epikarstik bölge, yerel akış akışlarını, sırtların kenarlarında ortaya çıkan yüksek rakımlı yaylara yoğunlaştırır. Bu kaynaklardan gelen yeniden canlanan su, tipik olarak, kumtaşı kap kayası ile alttaki masif kireçtaşları arasındaki temasın yüksekliğinde tekrar yeraltına batmadan önce yüzeyde kısa bir süre akar. Bölgenin insan tarafından keşfedilebilir mağaralarının doğal olarak geliştiği yer, bu altta yatan masif kireçtaşı katmanlarıdır.

Araştırmacılar Mamut Mağarası'nın kaya yataklarını Mississippian Dönemi'ne tarihlendirdiler.


Kaya yatakları yaklaşık 320-360 milyon yıl önce oluşmuştur. Bununla birlikte, Mamut Mağarası'nın geçitleri, yaklaşık 10-15 milyon yıl öncesine kadar, yüzeyden akan dere ve nehirlerin suyun batmasına ve küçük çatlaklardan kaya yataklarına girmesine izin verdiği zamana kadar oluşmaya başlamamıştı.


2.SON DOONG MAĞARASI


Son Doong Mağarası, Vietnam'ın Quang Binh Eyaleti, Bo Trach Bölgesi, Son Trach'ta bulunan dünyanın en büyük mağarasıdır. 1991 yılında Ho Khanh adında yerel halktan olan biri tarafından bulundu ve 2009 yılında Howard Limbert liderliğindeki İngiliz mağaracılar tarafından keşfedildi. 


2-5 milyon yıl önce nehir suyunun kireçtaşının zayıf olduğu dağın altındaki kireçtaşını aşındırılıp tavanının çökmesiyle oluşmuştur. Son Doong Mağarası; 200 metre genişliğinde, 150 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 9 kilometre uzunluğundadır. Son Doong Mağarası, BCRA (British Cave Research Association) tarafından dünyanın en büyük Mağarası olarak sınıflandırılmıştır ve BBC News tarafından dünyadaki en güzel yapılardan biri olarak seçilmiştir.