Manga Kültürü ve Monster Mangasının İlerleyişi

Monster Canavarca Yetiştirilen Bir Kurbanın Katile Dönüşümünü Konu Alır.

Japon kültürünün bir ögesi olan mangalar yıllar içinde dünya genelinde hatrı sayılır bir üne kavuşmuştur. Mangaların bu hızlı ilerleyişi ile birlikte manga içeriğine uygun çeşitli animelerde izleyici kitlesine sunulmuştur. Manga olayların, kahramanların ve diğer tüm hikaye unsurlarının çizimlerle ve kısa dialoglarla anlatıldığı resimli kitaplardır. Manga kitaplarda olay örgüsünün görsellerle anlatılması insanları bu eserlerin çocuklara yönelik olduğu konusunda yanıltabilir. Manga kesinlikle sıradan bir çocuk kitabı değildir. İçeriğinde yazarının ideolojilerini barındıran, toplumsal meselelere ve siyasi içeriklere değinen oldukça başarılı mangalar piyasada varlığını sürdürmektedir.

Bu dünya çapında ün salan mangalardan biri ise Monster(Canavar) mangasıdır. Naoki Urasawa' nın kaleme aldığı bu manga serisi okuyucu kitlesi tarafından o kadar çok beğenilmiştir ki bir süre sonra kitapla aynı ismi taşıyan bir animesi çekildi. Anime Japon çizgi romanlarında uyarlanan ve tıpkı mangalardaki gibi belirli tekniklerle çizilen çeşitli yapımlardır. Basit bir dille Japon çizgi romanlarının izlenebilir versiyonuna anime denir. Anime kültürü de Japon sınırlarını aşıp Türkiye' ye dahi ulaşabilmiştir.

MONSTER

Monster' da olaylar Doktor Tenma adlı karakterin hastanede bir insanı kurtarmasıyla başlar. Hastaneye önce getirilen ve durumu çok kötü olan bir Türk hasta yerine başka bir hastayı ameliyat eden Doktor Tenma bu konuda vicdan azabı çekmektedir. Türk erkek hastanın ölümü üzerine eşi Doktor Tenma' ya oldukça ağır sözler söyler. En son bana kocamı geri ver sözü Doktor Tenma' yı derinden etkiler. Diğer yandan, hasta seçimi yapmak Tenma' nın görevi değildi ve o sadece söyleneni yapmıştı. Yine de konu hakkında sürekli acı çeken Tenma hastaneye getirilen başından vurulmuş bir çocuğun ameliyatını(çocuk önce getirildi) Valinin ameliyatına tercih eder. Aslında, iş ahlakı ve vicdani değerler açısından adaletli bir karar veren Tenma için gelecek yine de iç açıcı değildir. Valiyi ameliyat etmemesi sebebiyle mobinge maruz kalmıştır doktor. Bir süre sonra tedavi ettiği çocuğun yanında yaşadığı haksızlık hakkında üzülerek kendi kendine konuşur. Çocuk komadadır ve bir anda gözlerini açar fakat Tenma görmez. Bu çocukla beraber getirilen bir ikiz kız kardeşi vardır. Kız şoktadır ve hafızasını kaybetmiştir. Hastane yönetimi sadece reklam yapmak ve prestij kazanmak adına Tenma' dan habersiz ikizleri bir araya getirirler. Kız çığlık atar ve bayılır. Günler içinde hastene yönetiminde olan bazı kişiler öldürülür. Bu cinayetlerin ardındaki kişi ise Tenma' nın hayata döndürdüğü çocuktur. Aslında bu çocuk içinde vahşi bir canavarı ve insanları manipüle etme yeteneğini barındırmaktadır. Başından vurulduğu gün üvey ailesini öldürmüştür. Çocuk tam anlamıyla bir seri katil ve korkunç bir canavardır. Monster Manga' sının ismi de işte tam olarak buradan gelmektedir. Monster' da anlatılmak istenen bir seri katilin hayatı değil bir çocuğun korkunç eğitimler akabinde nasıl bir canavara döndüğüdür. Monster; siyasi konuları, yurtlarda büyüyen ve eziyetlere, etik dışı deneylere maruz kalan çocukların canavarlaşma sürecinin çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermektedir.

Seri Doktor Tenma ve Monster(Canavar) olarak adlandırılan Johann arasındaki mücadeleyi içermektedir. Tüm insanlığı öldürmek ve yaşayan tek kişi kalmak arzusu ile katliamlar yapan Johann yeni Hitler olarak anılmaktadır. Monster' ın yazarı Türklere bir sempati besliyor olmalı ki olaylar Türklere yapılan ayrımcılık etrafında da şekilleniyor. Monster mangası karanlık içeriği nedeniyle çocuklara uygun değildir. Hem mangası hem de yapılan animesi oldukça başarılı yapıtlardır.