Marie-Antoinette ve Tarihe Damga Vuran 3 Cinsel Skandalı

Masal gibi bir hayat sonrası giyotinle idam edilen Marie Antoinette, kendini birkaç kez büyük cinsel skandalların kalbinde bulmuştur.


23 yılı aşkın bir süre Fransız Kral Louis XVI (1754-1793) ile evli kalan Fransa'nın son kraliçesi Marie-Antoinette (1755-1793), evliliğinde inişler ve çıkışlar yaşamış ve kendini birkaç kez büyük cinsel skandalların kalbinde bulmuştur.

Fransa tarihine damga vuran isimlerden birisi de Marie Antoinette’tir. Masal gibi bir hayat sonrası dramlarla dolu bir sona mahkum edilen Marie Antoinette’in skandalları da gündemden uzun süre düşmemiştir. Fransa'nın hiçbir kraliçesi de herhalde bu kadar çok mürekkebin akmasına neden olamazdı çünkü Marie Antoinette kısa saltanatı boyunca birçok skandalın merkezinde yer almıştır.

14 yaşında Louis XVI ile evlenen Marie-Antoinette, 1774 yılında Fransa kraliçesi oldu. Ancak ülkenin son kraliçesi halk tarafından pek sevilmedi ve bu nedenle birçok söylenti ile karşı karşıya kaldı. Bu durum, özellikle özel hayatını etkiledi çünkü kral fizyolojik bir problemin kurbanıydı ve beraber olamıyorlardı. Ancak yedi yıldan fazla bir evlilikten sonra, Louis XVI, Marie-Antoinette ile ilişki kurmayı başardı. Bir yıl sonra kraliçe ilk çocuğu Marie Thérèse'i doğurdu. Evliliğinden memnun olmayan Marie-Antoinette'in İsveçli Axel de Fersen (1755-1810) gibi birkaç sevgilisi olmuştur fakat Marie-Antoinette, 16 Ekim 1793'te giyotinle idam edilene kadar yalnızca bir adamı, vakit geçirmeyi çok sevdiği ve çok bağlı olduğu İsveçli Subay ve Kont Axel de Fersen'i sevmişti. Axel de Ferseni onunla evlenemeyeceğini bilse bile ona karşı gerçek bir tutku besliyordu ve birkaç kez hayatını kurtardı. Marie-Antoine ile Kuzeyli diplomat arasındaki yakınlaşma o dönemde, doğal olarak pek iyi görülmedi ve "Louis XVI'nın karısı yine başka bir büyük seks skandalının merkezinde" dedikoduları yayıldı.

Kraliçe Marie-Antoinette’in cinsel skandal dedikoduları sadece bu ensest sevgili ilişkilerinden ibaret değildi, diğer popüler söylentilere göre de 2 metresi ile eşcinsel ilişkiler yaşıyordu. Paris sokaklarında Marie-Antoine'ın en sevdiği iki kişi olan "Lamballe Prensesi ve Polignac Düşesi" ile lezbiyen ilişkisi olduğu söylentileri dolanıyordu. Kraliçe gerçekten de bu iki hanıma çok yakındı ve onlardan kolayca etkileniyordu, bu yüzden ikili, daha sonrasında kraliçeyi saptırmakla suçlandılar. Ne var ki, bu iki kadının da sonu kraliçeninkinden pek farklı olmadı. İtalyan Marie-Thérèse de Carignan, "Lamballe Prensesi" (1749-1792), kraliçeye bağlı olmasına rağmen, Eylül 1792'deki katliamlar sırasında başı bir mızrağın ucunda kesildi. Marie-Antoinette'in yakın arkadaşı Gabrielle de Polignac ise, iddiaların aksine 1793'te giyotin baltasının altında değil, kanserden öldü. İkinci çocuğu olan 1785 doğumlu, Marie-Antoinette'in gözbebeği Louis-Charles ise ailesiyle birlikte tapınakta hapis cehennemi yaşadı. Duruşması sırasında annesiyle ensest ilişkisini itiraf etmeye zorlandı ve 1795'teki ölümüne kadar hapishanede korkunç bir şekilde terk edildi.

Marie Antoinette tarih sayfalarına, sığ, zayıf karakterli ve keyfine düşkün bir kişi olarak geçti. Önemsiz bir kraliçe olarak algılanırken, Fransızlar imajını lekelemekten, cinsel maceralarını ifşalayan broşürler, erotik metinler dağıtarak ona saldırmaktan çekinmediler. Sonunda, Fransız Devrimi esnasında "vatan hainliği" ile suçlanarak 1793 yılında giyotinle idam edildi. İlerleyen zamanlarda ise Marie Antoinette'e karşı genel bakış açısı biraz değişti ve zayıflıklarından ziyade, güçlü yönleri ile gündeme gelmeye başladı. Günümüz tarihçilerinin, üzerinde en fazla tartıştığı konu ise benim de bahsettiğim, İsveçli aristokrat Kont Axel von Fersen'in Marie Antoinette ile olan ilişkisidir. İkilinin çok yakın oldukları ve Kont Fersen'in, onu hapisten kurtarabilmek için kendi hayatını riske attığı doğrudur. Bununla beraber, kraliçenin ikinci çocuğu Louis-Charles'ın Fersen'in çocuğu olduğu iddiaları vardır ancak Fersen'in biyografisini hazırlayan Deborah Cadbury, bu iddiayı tamamen saçma bulmaktadır.