Marvel Evreni - 1: Iron Man

Marvel evreninden Iron Man karakteri hakkında bir yazı.

Robert Downey Jr. 'ın hayat verdiği, belki de Marvel evreninin en ikonik karakteri Iron Man. Bazıları bu evrenin çizgi romanlarını da okudu, bazılarıysa sadece filmleriyle yetindi. Ben bunun ikinci kısmındayım. Hatta yakın zamana kadar izlememiştim bile. Daha da cahil kalmamak adına hepsini baştan itibaren izledim. Normalde ilk Avenger olan Captain America ile başlamam lazımdı bu seriyi yazmaya ancak ben Iron Man'i seçtim. Bunun nedeni de bana göre bu serinin en ikonik karakteri olması.

Tony Stark. Stark Endüstri'nin başkanı ve sahibi. Babası Howard Stark'tan kalan şirkette silah üretimi yapıyordu ve tabii ki onları satıyordu. Bu silahların teröristlerin eline geçtiğinde neler olabileceği hakkında bir fikri yoktu. Ortağı tarafından tezgahlanan bir kumpas sonunca teröristler tarafından kaçırılır. Burada teröristlerin elinde Stark Endüstri'nin silahlarını görmesi sonucunda silah üretimini durdurur. Orada yaşadıklarından sonra da Iron Man olmaya karar verir falan filan. Buraları filmi izleyenler bilir ki izlemeyen yok denecek kadar azdır bence. İzlemeyen kaldıysa da spoiler vermeyeyim çok.

Benim yazmak istediklerim filmden daha fazlası aslına bakarsanız. Biraz filmlerden çıkardıklarım, biraz ABD'nin genel tutumu vs. Iron Man temelde çok ikonik bir karakter dediğim gibi zaten grupta da buna bağlı olarak bir kriz de var işte kim grubun lideri temalı. Tony çok zeki bir adam ve bunun da farkında, farkında olmasıyla beraber de bir o kadar kibirli. En çok ben bilirim kafasıyla düşüncelerini dikte etmeye çalışıyor. Bildiğini okuyor genelde de zaten. Zaten bu yüzden Ultron'u da oluşturuyor ve sonrasında da olay kontrolünden çıkıyor ya. Tabii daha sonrasında da grup kendi arasında çatışmaya başlıyor ve Civil War başlıyor.

Tony Stark ile ABD'nin benzerlikleri de mevcut. Tabii buna girmem ne kadar doğru ama girmeden de edemeyeceğim. Mesela ABD'de silah üretip ve onları satıp bir sürü olumsuz duruma dolaylı olarak neden oluyor. Daha sonrasında da bilmiyormuş gibi yapıp "Aaa öyle mi olmuş?" şeklinde tepki verip buralara "demokrasi" götürüyor. Tony Stark'ın da ilk filmde yaptığı buna benzerdi bana kalırsa. Tabii bunlara çok fazla takılmak ne kadar mantıklı bu da tartışılır, zaten filmleri izlerken o kadar düşünmemiştim şu anda bu yazıyı kaleme alırken aklıma geldi ve yazayım dedim. Umarım siz de bu konu hakkında düşünürsünüz ve belki ben de sizden bu konuyla alakalı dönüt alabilirim, belli mi olur?

Sonuç kısmına gelirsem bu karakterle alakalı; ben Tony Stark'ı ve Iron Man'i seviyorum. Seviyor olsam bile düşüncelerimin yukarıdaki gibi olduğu gerçeği de var tabii. Seride herhâlde en sevdiğim iki-üç karakterden birisidir. Bunda da kendine has üslubu ve zekası çok etkili. Umarım bu yazı dizisini beğenirsiniz zira her karakter için bu tarz yazı yazma fikrim var.