Matematik Mühendisliği Bölümü Nedir 

Matematik Mühendisliği Bölümü hakkında bir bilgilendirme yazısı.

Matematik mühendisliği sadece Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinde bulunan bir bölümdür. Puanları genellikle yüksektir çünkü hem bölümün bulunduğu üniversiteler iyi üniversitelerdir hem de son yıllarda dijitalleşme sonucu önem kazanan bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu personeli yetiştiren bölümlerden birisidir. 

Matematik mühendisliği bölümü, yoğun bir matematik temeli ile beraber mühendislikle ilgili kavramların öğretildiği bir bölümdür. Matematik özellikle algoritma ve bilişim çalışmalarında son derece önemlidir. Dolayısıyla bu alanlarda çalışacak kişilerin matematik temellerinin sağlam olması gereklidir.  

Matematik mühendisliği bölümündeki ders programına bakıldığında öne çıkan unsurlar şu şekildedir: 

  • Neredeyse bütün bölümlerde olduğu gibi İngilizce, Türkçe ve İnkılap tarihi dersleri mevcuttur. 
  • Bölümde, isminden de anlaşılacağı üzere matematik dersleri çok büyük bir yer kaplamaktadır. Özellikle İstanbul Teknik Üniversitesinde matematik yoğunluğu daha fazladır. 
  • Yıldız Teknik Üniversitesinde matematiğin yanı sıra programlama derslerine de sıkça rastlanmaktadır. Ayrıca girişimcilik, finans ve iş sağlığı gibi dersler de vardır. 
  • Her mühendislikte olduğu gibi fizik ve kimya dersleri mevcuttur. 
  • Linkedin gibi platformlarda mezunlara bakıldığında, mezunların genellikle yazılım ve programlama alanlarında çalışmakta olduğu görülmektedir. Elbette, her mezunu bu şekilde genelleyemeyiz ancak matematik temelini ve dijital okuryazarlığını kullanarak bilişim sektörüne geçenlerin sayısı hiç de az değil. 

Kısacası, matematik mühendisliği bölümü çok yoğun bir matematik eğitimi verilen ve aynı zamanda algoritma oluşturmanın temellerinin öğrenildiği bir bölümdür. Mezun olan kişiler ise genellikle bilişim sektöründe çalışmaktadır. 

Kaynakça: 

Yükseköğretim Program Atlası (yok.gov.tr) 

Istanbul Technical University: People | LinkedIn 

Yildiz Technical University: People | LinkedIn 

İTÜ | Matematik Mühendisliği Bölümü (itu.edu.tr) 

YTÜ Matematik Mühendisliği Bölümü (yildiz.edu.tr)