Matilda

Matilda ailesinden farklı olarak kitap okumayı ve araştırmayı seven bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.

Bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Matilda’nın hayat hikayesini konu alan film, Roald Dahl adlı yazarın çocuk kitabından esinlemektedir. Matilda, Leon filminde zorlu bir aile hayatı yaşayan kız çocuğu karakterine de verilmiş bir isimdir.

Matilda ailesinden farklı olarak kitap okumayı ve araştırmayı seven bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Anne ve baba figürü, ilgisiz ve popüler kültürün iki temsili karakteri. Matilda’nın hikayesi okula verildiği gün kendisi gibi bir hayat yaşayan öğretmenini örnek almasıyla değişmekte. Filmde feminist esintiler olduğu, Matilda’nın her fırsatta kendini eleştiren düşüncelere karşı direnmesiyle birlikte görülmekte. Matilda’nın doğaüstü güçleriyle kendini eleştirenlere karşı açtığı savaş duruma güzel bir cevap.

Matilda’nın öğrenme ve kendini geliştirme biçimi eğitim sisteminin de eleştirisi niteliğinde. Öğretmeninin “her insan özeldir” anlayışı ile ona yaklaşımı Matilda’nın kendine olan inancını sağlamlaştırıyor.

Öğretmeni Miss Honey’ın çocukluğu da Matilda gibi yalnız ve ilgisiz geçmiş. Bu nedenle kendini tanıma ve sevme konusunda kitaplarla iletişim sağlamış. Filmin sonunda Matilda ve Honey’nin ortak bir yaşam kurması her ne kadar gerçekdışı görünse de mutlu sona ulaşan filmler arasında yer alıyor.