Mavi Renk

Anlamı herkeste farklı, herkes için özel.

Mavi renk hem denizin hem gökyüzünün rengi diye geçer ama en temelde biraz üstüne düşerseniz ne denizin rengi gerçekten mavidir ne de gökyüzünün rengi.

Peki bu mavi rengi insanlar ilk ne zaman ve nasıl üretti?

Mısır mavisi, sentetik olarak üretilen ilk renk olup MÖ 2200 yılı civarı Keops Piramidi'nin inşa edildiği dönemde, Antik Mısır'da bulunmuştur. Mısırlılar, bu rengi yaratmak için kireç taşı ve kumu, azurete ya da malahit gibi bakır içerikli bir mineralle bir araya getirmiş ve çözeltiyi 798C ile 898C arasında ısıtmışlardı. Bu deney, opak bir mavi camla sonuçlandı. Üretilen mavi cam kırılarak, yumurta beyazı, yapıştırıcı veya sakızla karıştırılıyor ve uzun süre dayanıklı bir boya üretebiliniyordu.

"The Brilliant History of Color in Art" kitabının yazarı Victoria Finlay'e göre; bu üretim, kolaylıkla yanlış gidebilecek bir süreç ve mavi yaratmak isterken elinizde camsı bir yeşil kütle ile kalabilirsiniz. Ancak Mısır mavisi, Roma İmparatorluğu'na kadar popülerliğini korudu ve piyasaya yeni maviler çıktıkça metodun karmaşıklığı da unutuldu.

Daha sonrasında değerli taşlardan yeni maviler üretildi. Bir boya üreticisi olan Johann Jacob da kırmızı renk pigmentleri üzerine çalışırken testleri sırasında hayvan kanı kullanıyordu. Bu durumun kırmızıyı güçlendirmesi gerekirken bir hesaplama hatası sonucu;elindeki hayvan kanı kimyasal bir reaksiyona girerek ortaya kuvvetli bir mavi çıkardı. "Berlin Mavisi", diğer adıyla "Prusya Mavisi" olarak bilinen bu renk , Japon sanatçı Katsushika Hokusai'den Pablo Picasso'ya kadar pek çok sanatçının bir dönem vazgeçilmez malzemesi oldu.

Bu süreçlere baktığımızda renklere olan saygımızı ve ne kadar değerli olduklarının farkına varmamız gerektiğini anlıyorum. Zamanında mavi dâhil tüm renkleri bulan herkese minnettarız.