MBTI Kişilik Testi: 16 Kategoriden Hangisine Aitsin?

Kendini biraz daha tanımak isteyenler buraya!

İnsanoğlu kendi ile ilgili bazı bilgileri bazı kategorizasyonda duymayı ve bir gruba ait olma hissini yaşamaya meyilli bir varlık. Bunun en belirgin örneği burçlar ve kişilik özellikleri gruplandırması sayılabilir.

Ancak ben bugün bir kişilik envanterinden bahsedeceğim. Bu konuda en popüler envanter olan MBTI testi, sizi 16 kişilik grubundan hangisine ait olduğunuzu bulmanızı sağlıyor. Test ve geniş kapsamlı sonuç yazıları ücretsiz olarak erişime açık. Ancak bu araştırma ile ilgili daha fazla bilgi almak ve çeşitli yazılara erişmek istediğiniz noktada ücretlendirme başlıyor.

MBTI kişilik envanteri bazı araştırmacılar için bilimsel varlığı yeterli bulunmasa da bu testi uygulayan pek çok kişi bulunmakta. Hatta bunlardan biri de benim. Test sonucunda ISFP-a olarak kodlanan Maceracı kategorisinde yer alıyorum. Siz de bu testi uygulamak isterseniz, buradan erişebilirsiniz.

Toptalent kariyer sitesinin blog'unda bu konu ile ilgili bir yazının varlığı bu testin bazı firmalar tarafından referans kabul edildiğini de söyleyebiliriz.

Bu testi hem kendinizi tanımanız hem de kendinize yön verebilmeniz için bir araç olarak görebilirsiniz.

Test sonucunda sizinle aynı kişilik tipinde olan ünlü kişileri ya da karakterlerden bir kaç örnek de sunuluyor. Ancak bu konuda daha kapsamlı bir database'de bulunmakta. Merak ettiğiniz ünlülerin hangi kategoride yer aldığına buradan bakabilirsiniz. Biz de yorumlar kısmında kendi database'imizi oluşturmak için buluşabiliriz. :)

Ek olarak Koreliler bu kişilik testi ile alakalı bir seri bile yayınladılar. Farklı kategorilerden kişilerin bir arada olduğu bir reality show. Youtube'da MBTI Inside olarak aratabilirsiniz ya da buradan ilgili oynatma listesine erişebilirsiniz. Bölümlerde İnglizce altyazı bulunmakta, dileyenler otomatik çevirme özelliğini kullanarak farklı dillerde de izleyebilir.