Meraklısına 'Tek Mekan Film' Önerileri

Tek Mekan Film önerileri ile geldim. Bu yapımları hala izlemediyseniz şuan film köşenize yerleşip, abur cuburlarınızı hazırlanın!

Sinema filmleri denince aklımıza hemen büyük bütçeli, aksiyonu, efekti ve oyuncuları bol bir izlence geliyor. Herkesin filmlerden almak istediği zevk farklı olabiliyor hayliyle. Yapımların sadece tek bir mekan içerinde, sabit oyunculardan kurulu olması düşüncesi sanki filmin durağan ve sıkıcı olduğu izlenimini düşündürtüyor insanlara. Siz de böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Sinema ile ilgili çoğu blog yazıları ve listelerde Tek Mekan Filmler başlık olarak incelenmiştir elbette. Ancak çoğu listede şu yazıyı görmek mümkündür. Tek mekanda geçmesine rağmen sıkılmayacağınız, seveceğiniz filmler gibi. Bir film ya da dizinin belirli bir alan içerisinde olması ve buna bağlı olarak olayların gelişmesi neden sıkıcı olsun. Filmlerin sıkıcılığı kaç mekan ve ana planda geçtiğinden dolayı olmaz. Senaryosundan, kurgusundan, oyunculuklarından veya çekim tekniklerinden ve konusundan dolayı olabilir.  

Ben de bu filmlerin hastası olarak izleyebileceğiniz ve seyrederken düşünebileceğiniz Tek Mekan Film önerileri ile geldim. Bu yapımları hala izlemediyseniz şuan film köşenize yerleşip, abur cuburlarınızı hazırlamak isteyebilirsiniz.


12 Kızgın Adam

İlk film önerim kesinlikle yapım yılı ve siyah beyaz çekimi ile sizi şaşırtmasın. Kopmadan rahatça izleyebileceğiniz izlerken sizin de düşünebileceğiniz bir yapım.12 sinirli adam, cinayetle suçlanan bir genç ile ilgili karar vermekle yükümlü 12 jüri üyesinin karar verme sürecini konu ediyor. Sanığın mahkemeye sunduğu savunmanın zayıf olmasının yanı sıra olay ile ilgili bilgileri olan tanıklar da mevcut. 12 jüri içerisinden çok hızlıca yapılan ilk oylamada sadece 1 kişinin azcık daha düşünelim mantığıyla suçsuz oyu verdiğini görürüz. Film ana planda suçsuz oyu veren adamın diğer üyeleri ikna etme çalışmaları ile geçerken diğer jürilerin oy verme sebeplerinin farklı nedenler olduğunu meydana çıkartır.


The Man From Earth

Biri tek mekan mı dedi. Aynı ev içerisinde birbirlerini tanıyan arkadaşların konuşmalarına ve diyaloglarına odaklanacağız. Başroldeki abimizin söylediklerini aynı arkadaşları gibi dinleyip hadi len oradan şeklinde tepkilerimizi vereceğiz. Odada yer alan herkesin bir alanda uzman olan ya da profesörlerden oluştuğunu düşünürsek John Oldman’ı zorlayacak birçok soru olacak ve her cevabından, açıklamasından sonra odadakiler gibi biz de biraz düşüneceğiz.  ‘Sadece konuşmalarını mı dinleyeceğiz hem de tek bir mekan da?’ gibi cümleler söylediğinizi duyar gibiyim ama evet. Ve buna pişman olmayacaksınız.  Ancak internette filmin 2. Serisine denk gelirseniz onu izlemeyin, onu ben önermiyorum. Bazı filmler tek ve ilk olarak kalmalı.

Konusuna girecek olursak, Filmde Üniversitede bir tarih profesörü olan John Oldman hiçbir sebep olmadan, aniden 10 senesini geçirdiği akademiden istifa etmiştir. Şehirden ayrılmaya hazırlanırken veda etmek için evine gelen dostları ondan istifa etmesinin nedeni ile alakalı bir açıklama yapmasını isterler. İlk başta açıklama yapmayan John da neden gitme sebebini biraz geçmişe dönerek anlatmaya başlar. John'un hayat hikayesini anlatmasıyla birlikte tartışma merak uyandırmaya ve içinden çıkılmaz bir hal almaya başlıyor.


Exam

Bir işe başvurduğunu ve o iş için son aşamaya kadar geldiğinizi düşünün. Son aşamada sınava gireceğinizi öğreniyorsunuz. Sınav yeriniz penceresiz, yanınızda sadece kalem kağıt var ve sizin gibi son aşamaya kadar gelen yetenekli diğer adaylar var. Süreniz ise kısıtlı,80 dakika. Yetkili kişi ise kuralları anlattıktan sonra odadan çıkıyor. Sınavda kağıdına zarar veren herkes sınavdan atılıyor. Gözetmenle ya da güvenlikle iletişime geçmek de yasak. Ve tabi odayı terk etmekte diskalifiye sebebidir. Ve can alıcı yer neresi mi? Kağıtlarını çevirdiklerinde gördükleri manzara tabi ki. Çünkü yanıtlayacakları bir soru yok. Adayların beyin fırtınası yaparak önce soruyu bulması gerekiyor.  Filmi izletecek ve bizi sürükleyecek olgu ‘soru ne?’ düşüncesidir.

Circle

Hiç birinin ölmesi gerektiğini düşündünüz mü? Ya da kimin ölmesi gerektiğine karar verdiniz mi? Peki ölmesi gereken adaylar arasında siz de olsaydınız. Kimin ölmesi gerektiği için oy vermek zorundasınız kime ve neye göre oy verirdiniz? Vicdanınızı ve kalbinizi dinleyerek mi? mantığınızla mı? Yoksa sadece kendinizi mi kurtarmak isterdiniz. İşte Circle filmi bu konu hakkında çekilen ve tek mekan içerisinde bulunan bir yapım. Diğer önerilerime göre bir tık daha zayıf olduğunu düşünsem de, meraklısına özel izlenecek bir film kesinlikle. Uyandıklarını daha önce hiç bulunmadıkları kapalı bir mekanda 50 farklı kişi ile olduklarını fark eden insanlar topluluğu vardır. filmin başında rastgele insanların öldüklerini düşünseler de kısa zamanda aslında bunun bir oylama olduğunu anlarlar. Ve kimin ölmesi gerektiğine karar vereceklerdir. Peki, kararı nasıl ve neye göre verecekler?