Mersin'de Gerçekleşmesi Öngörülen Deprem İçin Tatbikat Yapıldı

Mersin'de Gerçekleşmesi Ön Görlen Depremi İçin Tatbikat Yapıldı

12 Eylül'de Mersin'de, senaryo gereği 4 ilin etkilendiği 7 büyüklüğündeki depremin bölgesel tatbikatı başladı. Mersin Valiliği, AFAD ve belediye işbirliğiyle düzenlenen tatbikatta, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların deprem anındaki tepkileri değerlendirildi.

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, geniş merkez büyüklüğünde Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Mersin, Niğde, Adana ve Konya'da çok sayıda bina yıkıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca Mersin'de başlatılan arama kurtarma çalışmaları için Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir'den takviye ekipler yönlendirildi.

1500 arama kurtarma personeli katıldı.

Kentte çeşitli enkazlarda yapılan tahliye çalışmalarına 23 afet grubundan 1500 personel ve 300 araç katıldı.

Toroslar ilçesi, Korukent Mahallesi'nde depremde yıkılan bir okulun enkazındaki yaralılar, ekipler tarafından kurtarıldı.

Yıkılan binalardan tahliyesi sağlanan yaralı afetzedeler, ambulanslara alındı.

Tatbikata dair bilgileri öncesinde paylaşan Vali Pehlivan şu detayları iletti:

“Bu kapsamda ilimize Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir'den destek ekiplerinin gelmesi planlanmaktadır. Mersin, Niğde, Adana ve Konya'da eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan deprem tatbikatı ilimizde seviye 3 olarak belirlenmiştir. TAMP Mersin planındaki Afet Gruplarında görevli İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerinin, ilgili kaymakamlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve AFAD gönüllülerinin katılımıyla Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Çamlıyayla ilçelerinde 12 Eylül 2024'de saha tatbikatı yapılması planlanmaktadır. Tatbikat 24 saat gerçek zamanlı olarak icra edilecek. Tatbikatta; enkazda arama kurtarma, sanayi yangını, tahliye, trafik kazası, beslenme, hasar tespiti, zarar tespiti, altyapı çalışmaları, enerji ve haberleşme çalışmaları, ayni bağış depo çalışmaları, psikososyal destek çalışmaları icra edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca masa başı çalışmaları da Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden icra edilecek.”


Kaynakça:

https://www.mersinhabermerkezi.com/

https://www.aa.com.tr/