Mevsimlerin Mitolojik Hikayesi

Bereket tanrıçası Demeter'i depresyona sokan olaylar dizisine kısa bir bakış yapıyoruz.

Antik Yunan tanrılarını ve tanrıçalarını mitoloji ile biraz ilgilenen herkes bilir. En azından Zeus adını hemen hemen herkes duymuştur. Bugün Zeus'un kardeşi ve kızı Persephone'nin annesi Demeter'in mevsimlerin oluşumuna nasıl katkı sağladığını inceleyeceğiz.

Mevsimlerin ve bereketin tanrıçası Demeter'in Zeus'tan Kore isimli bir kızı vardır. Kore arkadaşları ile çiçek toplarken yeraltı tanrısı Hades tarafından kaçırılır. Hades aşık olduğu Kore'yi yeraltına, ölüler ülkesine getirir. Ona türlü ikramlar sunar ve Kore bu ikramlardan biri olan bir nar tanesi yer. Fakat ölüler ülkesinden bir şey yiyen sonsuza kadar oraya mahkum olmaktadır. Köşe bucak kızını arayan Demeter, kızının yeraltına kaçırıldığını öğrendiğinde yemeden içmeden kesilir, içine kapanır ve tabiri caizse depresyona girer. Tabi tanrıçaların depresyonu bizimkiler gibi değildir. Demeter o kadar mutsuzdur ki dünyada kıtlık tehlikesi gün yüzüne çıkar. Topraktan ürün elde edilemez olur. Bunun üzerine endişelenmeye başlayan Zeus arabuluculuk yapmaya karar verir.

Tabi aslında Zeus çok da masum değildir. Hades, kardeşi Zeus'a Kore'ye aşık olduğunu söylediğinde Hades'e Kore'yi kaçırma fikrini veren Zeus'un kendisidir. Demeter'in yaratacağı yıkımdan endişelenen Zeus kardeşi Hades ile konuşur. Bu arada Hades, Kore ile evlenmiş onu yeraltının tanrıçası yapmıştır. Kore artık ''Persephone'' olarak bilinmektedir. Zeus ve Hades bir anlaşma yaparlar. Bu anlaşmaya göre Persephone yılın 3 ayını ölüler ülkesinde eşi Hades'in yanında, geri kalan ayları ise yeryüzünde annesi Demeter ile birlikte geçirecektir. Bu karardan memnun olan Demeter'in yüzünde tıpkı eskisi gibi güller açar. Sadece yüzünde açmakla kalmaz, toprağın bereketi de geri gelir ve insanlar biraz olsun rahat nefes alırlar.

Efsanenin sonuna gelecek olursak, Persephone'nin yeraltında geçirdiği 3 ay kış yaşanır, yeryüzüne çıktığında ise bahar gelir.

KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Demeter

https://tr.wikipedia.org/wiki/Persefoni

https://www.deviantart.com/king-yharim/art/Demeter-Goddess-of-Harvest-845320883

https://supercurioso.com/mitos-de-la-diosa-demeter-griega-agricultura/

https://www.artstation.com/artwork/dQ801