Mimoza Çiçeği

Mimoza çiçeğinin hikâyesini biliyor musunuz?

Mimoza Çiçeği'nin Anlamı,

Mimoza, akasya ağacı kökeninden gelmektedir. Bu çiçek türü birçok alanda kullanılır. Süs çiçeği, bitkisel çaylar ve parfümeri yapımında kullanılabilir. Güzel kokuya ve etkileyici bir görüntüye sahiptir. Güney Avustralya, Güney Afrika ve Fransa’dan gelmektedir. Türkiye’de de bazı türleri yetiştirilir. Mevcut olarak 800 ila 1.200 türü bulunmaktadır. Ülkemizde mimoza çiçeği, küstüm çiçeği olarak da bilinir. Çünkü dokunulduğu zaman kısa bir süre kendini içe kapatır.

Ancak sadece bu özellikleriyle sınırlı değildir. Mimoza çiçeğinin hikâyesi 1946 yılına dayanmaktadır.

Mimoza çiçeğinin renkleri öyle güzeldir ki yaşam sevinci verir. Renkleri kadar öyküsü de güzeldir. 

İtalya, 1946 yılında yaşanan savaş sonrası harap bir ülke hâline gelir. Halk yaşamaya, güçlenmeye dair yeni bir umut arayışına girer. Bu sırada "Terasa Mattei, Terasa Noce, Rita Mogtagnana" isimli üç kadın bir birlik kurarlar. Toplumun yeniden inşa edilmesi için en başarılı adımın “kadın dayanışması” çalışması olacağını savunurlar.

Düşüncelerini ve birliklerini sembol edecek somut bir madde olması gerektiğini düşünürler ve bunun çiçek olmasına karar verirler. Gelen çiçek teklifleri arasında karanfil, anemon ve mimoza çiçeği vardır. Bulundukları harap duruma en uygun çiçek diğerlerinden ayrılan birçok özelliğiyle mimoza çiçeğidir.

Mimozanın Diğer Çiçeklerden Ayrılan Özellikleri Nelerdir?

Göz alıcı bir rengi vardır. Mimoza çiçeği sapsarıdır. Sarı renginin mutluluk vereceğini, savaşta kaybolan moralin mimoza sayesinde yeniden düzeleceğine inanıldı.
Mimoza çiçeği, mart ayında çiçek açmaktadır. Kadın dayanışmasını sembol edecek olan çiçeğin aynı zamanda Dünya Kadınlar Günü’nü de temsil edecek bir çiçek olması.
Bakımı için fazla uğraşa gerek yoktur. İtalya’nın da o süreçte toparlanması bekleniyordu.
Mimoza çiçeğinin yapısı oldukça kırılgan ve naiftir. Fakat yapısına nazaran güçlü bir karakteri vardır. Soğuğa karşı epey dirençlidir.


O günden itibaren özellikle İtalya’da mimoza çiçeği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde en çok hediye edilen çiçeklerden biridir. 

Türkiye'de şarkılara da konu olmuştur. Çiçek dilinde "gizli aşk" anlamını taşır.

Volkan Konak'ın dediği gibi: