Motora Nasıl Başladım?

Küçüklüğümden beri içimde hep bir motor hevesi bulunuyordu ama araba hep daha ağırdı. Belli bir yaşa gelince aileye araba talebinde bulundum

Küçüklüğümden beri içimde hep bir motor hevesi bulunuyordu fakat araba hep daha ağır basardı. Belli bir yaşa gelince, aileme araba talebinde bulundum. Fakat tam araba işler yolunda gidiyorken bir terslik oldu ve araba alınamadı. Sonraki günlerde babam sesli düşünmek gibi bir hatada bulundu ve ''acaba sana motor mu alsak?'', dedi. Ben de boş durmadım tabii. Ertesi gün, hemen ehliyet kursuna koştum ve bu şekilde hevesim daha çok arttı. Bir an önce öğrenip çevrede dolaşmak istiyordum. Meğersem düşündüğümüz kadar kolay değilmiş bu motoru sürmek (sürmek kolay ama trafikte sürmek sıkıntı). Hızlı bir şekilde başladı kurs, ilk günden motorla arazide dolaşmaya başlamıştım bile. Kursa geldim gittim derken sınav günü geldi, aldım babamı yanıma gittim sınava, babam düşünüyor ki Yiğit ilk sınavda geçemez ve motorda çok deneyim kazanmadı, ben yırtarım bu motor alma işinden. Tabii ki ilk seferde geçtim sınavı. Sonrasında ehliyet almakla yetmiyor bu iş, deneyim kazanmak lazım, deneyim kazanmak için de ne lazım ? Tabii ki motor. İlk motorum, Monidal z one s 180 diye, 180cc 12-14 hp arası, parlak fıstık yeşili led farlı minik bir motordu.

Yeni alıştığım zamanlar

Minik dediysem bana göre minik. 1,84 boyunda biri için motorlar biraz sınırlı. Cüsse ve motor oranıma göre çoğu model bana küçük geliyordu. Yaklaşık bir sene kadar bu motoru sürdüm. Az yakar ama çok kaçmazdı, zaten bu motordaki amaç benim deneyim kazanmamdı. Yaklaşık 4000-5000 km yol yaptıktan sonra bu motoru sattım. Artık daha kuvvetli ve daha iyi bir makinaya geçmenin zamanı gelmişti. Çok fazla araştırma yaptım, ilk sorum ise ne tarz bir motor süreceğimdi. Naked mı? Chopper mı? Yoksa Racing mi? Çevremdeki arkadaşlarımdan, bu motor tiplerinin çoğunu deneme şansım oldu. Cüsse ve kilodan ötürü sıradan bir naked bana uymadı. Göbeğim ve boyum yüzünden Racing'de bel ağrısı yaşadım, geriye Chopper kalmıştı. Chopper modellerini araştırdım, önce Harley-Davitson’dan başladım. Çok pahalıydı, yavaş yavaş, eleye eleye az yakan çok kaçan modellere kadar indim. En son karar verdiğim model 250 cc sınıfının en güçlü Chopper'ı denilen Hyosung GV250 adlı motorunu 2019 da ikinci el 15.750 TL'ye satın aldım. 250CC 25-26 HP arası güç üretebilen, çift silindirli, 200 kiloya yakın ağırlığa sahip bir makine.


Ek olarak hemen şunu açıklayayım. Ehliyet tipim A2 olduğu için, 49 Hp ve üzeri motorları süremiyorum ama belli bir zaman sonra A alırsam, ben de bir Harley sahibi olmak istiyorum. Şimdi elimde maksimum 135-140 gidebilen ama torku bence iyi sayılabilecek bir makine var ve ilgiyi üstüne kolayca üzerine çekebiliyor. Benim motora başlama maceram kısaca bu kadar. Şimdi size birkaç önerim olacak, bu önerileri muhtemelen her yerde duymuşsunuzdur ama bir kere de benden duyun. Kesinlikle motora ayıracağınız bütçenizi öncelikle ekipmana ayırın. Motoru tipine göre beğenmeyin, gidin, görün, oturun, hatta mümkünse deneme sürüşü yapın. Aksi takdirde, ''ben buna bu kadar para verdim'', ''yok efendim burası titriyor, şurası sallanıyor'' gibi pişmanlık içeren cümleler kurmayın. Son önerim ise, CC (motor hacmi) birden yükseltmeyin, olabildiğince yavaş yavaş yükseltin, yoksa deneyimsiz bir sürücüyü güçlü makine çok üzer.