Mubi'de izlemeniz gereken 5 film!

Arthouse filmler sevenlerin favori platformu Mubi'de sevdiğim beş filmi listeliyorum


Son zamanlarda çok severek kullandığım bir platform var: Mubi. Her gün yeni bir festival filmini evimize getiren ve öğrenci dostu politikasıyla da ön plana çıkan Mubi özellikle sinefiller için harika bir platform. Ben de bu yazımda Mubi'de izlediğim ve çok sevdiğim beş filmi sizlerle paylaşmak istiyorum.

1) Petite Maman

İlk filmimiz son zamanlarda en sevdiğim film olan Petite Maman. Çok beğenilen Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi'nin yönetmeni ve senaristi Céline Sciamma'nın son filmi olan Petite Maman'da yine Céline Sciamma'nın ne kadar harika bir yönetmen ve senarist olduğunu bir kez daha görüyoruz. Anneannesini kaybettikten sonra annesiyle beraber onun evini toplamaya giden Nelly'nin orada annesinin çocukluğuyla arkadaş olma hikayesini anlatan Petite Maman'ı izlerken yanınıza bol bol selpak almanızı tavsiye ediyorum çünkü film esnasında gözyaşlarınıza hâkim olamayabiliyorsunuz. Ama böyle söyleyince kesinlikle ajitasyon ve dramla boğulu bir fim beklemeyin; bunların yerine yer yer fantastik ögeler kullanarak kalbimize işleyen çok sıcak bir hikayeye ortak oluyoruz sadece. Beni derinden etkileyen ve günlerce etkisinden çıkartmayan Petite Maman'ı bence mutlaka izlemelisiniz.


2) Benedetta

Temel İçgüdü filmiyle tanınan Paul Verhoeven'in son filmi Benedetta. 16. yüzyılda yaşamış eş cinsel ve mucizevi özellikleri olduğunu iddia eden bir rahibenin biyografik öyküsünü beyaz perdeye aktaran Verhoeven bu filmiyle Palme D'or adaylığı alsa da maalesef ödüle ulaşamadı. Farklı ve 16. yüzyıl Avrupasına dair fikriniz oluşmasını sağlayacak Benedetta yeni ve farklı filmler arayanlar için iyi bir alternatif olabilir.


3) İki Şafak Arasında

Selman Nacar'ın yönetmen olarak ilk filmi olan İki Şafak Arasında Altın Portakal Film Festivalinden dört ödül alarak dikkatleri üzerine çekmişti. İran sinemasına benzettiğim bu filmde babasının fabrikasında çalışan Kadir'in fabrikada bir işçinin yaşadığı kazasıyla birlikte sarsılan hayatının bir gününü izliyoruz. Eğer İran sinemasını ve özellikle Asghar Farhadi filmlerini seviyorsanız bence İki Şafak Arasında'ya bayılacaksınız.


4) Çatlak

Aslında 2020 yılında yayınlanan ve 2020 yılında düzenlenen Dr. Avni Tolunay Altın Portakal Film Festivalinde Jüri Özel ödülünü alan ve geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivalinde Fikret Reyhan'ın En İyi Yönetmen ödülünü almasını sağlayan Çatlak filminde bir ailenin uzun önceden almış olduğu bir borcun aile üzerinde nasıl yıkıcı bir etkisi olduğunu seyrediyoruz. Aile kavramının ne kadar kırılgan olduğunu gösteren bu filme bir şans verebilirsiniz.


5) Kuzu (Lamb)

Listemi Mubi'de en son izlediğim film olan Kuzu (Lamb) ile bitiriyorum. Daha önce izlemiş olduğum tüm filmlerden epey farklı ve enteresan bir film olan Kuzu geçen yıl Cannes Film Festivalinde de Belirli Bir Bakış bölümünde Özgünlük Ödülünü kucaklamıştı. Çiftçilik yaparak geçinen ve çocukları olmayan bir çiftin bir gün koyunlarından birinin kafası koyun bedeni insan olan bir canlı dünyaya getirir. Ada adını verdikleri bu canlıyı kendi çocuklarıymış gibi yetiştiren Maria ve Ingvar'ın en sonunda bu durumun getirdiği tahmin edemeyecekleri sonuçlarla karşılaşmasını konu alan Kuzu filmini benim için en cazip kılan şey ise filmin çok merak ettiğim İzlanda'da geçiyor olması. Eğer siz de benim gibi İzlanda'yı merak ediyor ve ödüllü bir sıra dışı film izlemek istiyorsanız Kuzu filmi sizin için biçilmiş bir kaftan.