Muhabbet Kuşlarının Tüketmemesi Gereken Besinler Ve Besin Grupları

Bu yazımda muhabbet kuşu sahiplerinin ilgisini bir hayli çekecek, evcil hayvanları için zararlı besin ve besin gruplarından bahsettim.

Hemen hepimiz can dostlarımızın iyi beslenmelerini isteriz. Kendi sağlığımıza iyi gelen besinlerin evcil hayvanlarımıza da iyi geleceğini düşünürüz. Fakat bizim için sağlıklı olduğu kadar dostlarımız için de bir o kadar zararlı olan bazı besinler var.

Bu yazımda muhabbet kuşlarına yemeleri için vermememiz gereken, onlar için zararlı olabilecek besin ve besin gruplarından bahsedeceğim.

Kiraz, Kayısı, Elma Gibi Çekirdekli Besinler

Çekirdekli besinler dostlarımıza vermememiz gereken besinlerden biridir. Bu besinlerin çekirdekleri ve çekirdeğe yakın olan bölgeleri muhabbet kuşları için oldukça zararlıdır. Bu besinlerin çekirdeklerinde siyanür bulunmaktadır. Siyanür muhabbet kuşlarıyla birlikte hemen hemen bütün hayvanları zehirleyebilir. Kuşlarımız vücuduna az miktarda siyanür alsa bile zehirlenebilir. Bu durum nedeniyle hayata gözlerini yumabilirler.

Süt Ve Süt Ürünleri

Her ne kadar kulağa zararsızmış gibi gelsede süt ve süt ürünleri de bu küçük canlarımız için oldukça tehlikelidir. Biliyoruz ki bu besin grubunun ürünleri içerisinde laktoz bulunmaktadır. Fakat bu laktozu muhabbet kuşları sindirememektedir. Bu yüzden süt ve süt ürünlerini muhabbet kuşlarımızdan uzak tutmalıyız.


Yer Fıstığı

İnsanların büyük bir kısmı yer fıstığını sevmektedir ve kontrollü tüketilmesi insan sağlığına yararlıdır. Fakat muhabbet kuşlarında bu besin mantara sebep olmaktadır. İşte tam da bu yüzden dostlarımıza elimizdeki yer fıstığından ikram etmemeliyiz.


Şekerli Yiyecekler

Şekerli yiyecekler muhabbet kuşlarının aşırı kilo almalarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden dostlarımıza şekerli ürünler vermek pekte iyi bir fikir değil.


Domates

Muhabbet kuşlarının az miktarda domates yemeleri çok fazla etki yaratmasa da düzenli olarak ya da bir anda çokça tüketmeleri zehirlenmeye yol açabilir.


Avokado

Avokado insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. Fakat kuşlarımız için bu durum geçerli değildir. Avokado bir kuş için hem çok kalorili hem de çok yağlıdır. Bu sebeple avokado yiyen canlılar ishal ve kusma sorunlarıyla karşılaşabilir. Bununla birlikte zehirlenip ölebilirler. Bu yüzden muhabbet kuşlarına kesinlikle avokado verilmemelidir.


Bu besinlerle birlikte limon, greyfurt, kuru fasulye, kafein, bal, soğan, çiğ patates, tuz ve tuzlu ürünler, kraker ve bisküviler, peynir ve sarımsakta kuşlara verilmemesi gereken besinler arasındadır.

Aynı zamanda insan tükürüğü içinde bulunan asit nedeniyle kuşlar için oldukça zararlıdır. Bu yüzden ısırdığınız herhangi bir yiyeceği minik dostunuzla paylaşmamalısınız. Bunun sonucunda muhabbet kuşunuz sindirim problemlerine yakalanabilir.

Dostlarınız bu ürünleri tüketirse veterinere danışmanız gerektiğini unutmayın.