My Favourite Cake

“Bu, yaşam, ölüm, aşk, yaşlanma ve yalnızlık hakkında bir film.” Maryam MOGHADAM

Yazım ve yönetmenliğini İran'lı Behtash Sanaeeha ve Maryam Moghaddam çiftinin yaptığı 2024 çıkışlı dram, komedi filmidir.

Dul olan yetmiş yaşındaki başkahramanımız Mahin, kızı yurtdışına gittikten sonra günlerini bitkin bir şekilde yalnız tamamlamaya başlar. Ekonomik sebeplerden dolayı senede bir defa görüştüğü arkadaş grubuyla toplandıklarında, ona birisini bulmasını tavsiye ederler.

Mahin de süslenip boyanıp yaşına yakın bir bey bulabilmek umuduyla bir otelin kafesine, parka, ekmek kuyruğuna ve emeklilerin takıldığı bir restorana gider. Son gittiği yerde aynı yalnızlık yarasına sahip olduğu ve acıklı sözler söyleyen Faramarz'ı gözüne kestirir. Taksici olduğunu ve çalıştığı durağı öğrenip yola koyulur.

Durakta Faramarz'ı tanıdığını söyleyip onu beklemeye başlar. O geldiğinde ise kendisini eve bırakmasını ister ve taksiye bindiklerinde maceraları başlar. Sıcak, çekingen ve hoş sohbetleri olur.

Rejim baskısı hissedilir ara ara. Mahin ve Faramarz'ın şarap sohbetleri, Mahin'in memur kocası olan komşunun alttan alta hissedilen baskısı, bir parkta saçı görünen genç kızı tutuklamaya çalışan ahlak polisi... Bu olayları yaşadıkça özgürlüğü ve geçmişi daha çok düşünüyor Mahin.

Bütün bunların yanında Faramarz'ı bulduğu için çok mutludur. Bir akşam ona pasta yapmak ister. Beraber dans ederler. Güldüren ve düşündüren bu filmde en eğlendiğim sahne, banyo sahnesiydi.


İzlemeyenler için sonunu söylemek istemem tabii ki ancak seyircinin istediği bir son olduğunu düşünmüyorum. Gayet keyifli giden, oyunculukların güzel olduğu etkileyici bir film.


Berlin Film Festivali'nin en çok konuşulan filmlerinden biri olmuştur. İran yaşamına dair olan göndermelerden dolayı yönetmenlerinin üzerinde olan cezai suçlamalar ve yurtdışına çıkış yasağı sebebiyle festivalde yer alamamaları dikkat çekicidir.