Ne Geçmiş Ne Gelecek Tek Bir Zaman Var, O da Şimdi!  Mindfullnes Nedir? Nasıl Yapılır?

Mindfulness ile "Şu an"ın tadını çıkartmaya hazır mısınız?

Kaynak: Pinterest
Mindfulness İngilizce bir kelime olup, Türkçe karşılığı "farkındalık" olarak bilinmektedir. Teknik olarak uyguladığımız Mindfulness kelimesinin karşılığı ise "şimdiki zamanda yaşanan farkındalık"tır.

5 Madde İle MINDFULNESS

1) Tarafsız, Yargısız ve Nazikçe!

Mindfulness sonradan kazanılan bir beceri. Bu öyle bir beceri ki bizlere davranışlarımızı nazikçe ve tarafsız bir şekilde yönetebilmeyi öğretiyor. Günlük hayatımızda düşüncelerimizi, duygularımızı, vücudumuzu, nefes alış-verişlerimizi gözlemleyebilmek ve bunları kendimizi asla yargılamadan, nazikçe yapabilmek Mindfulness'ın ta kendisi!

Kaynak: Pinterest

2) Bulutları Takip Et!

Hepimiz gün içerisinde yaklaşık 60.000 düşüncenin zihnimizde dans etmesine izin veriyoruz. Bu düşünceler geçmişimiz ile ilgili olduğu gibi geleceğimiz ile de ilgili. Bu düşüncelerin bize zarar verdiğini ve içimizde bazı olumsuz duygulara sebebiyet verdiğini açıkça söyleyebiliriz. Korku, anksiyete, depresyon, umutsuzluk vb. gibi duygular biz düşünmeye başladığımız andan itibaren kolayca gün yüzüne çıkabiliyor. Keşke tüm bu duyguları durdurabileceğimiz bir tuş olsa ve o tuşa bastığımızda tüm hepsi yok olsa değil mi?

Kaynak: Pinterest

Oysa Mindfulness ile birlikte, tüm bu duyguları durdurmak yerine onları aynı gökyüzündeki bulutların hareketlerini takip eder gibi takip ediyoruz. Düşüncelerimizi ve yarattıkları duyguları olduğu gibi kabulleniyoruz. Tek odaklandığımız nokta bu düşüncenin oluşmasına sebebiyet veren durumlar neler bunları takip edip, çözümlerini bulabilmek. Tüm bunlar için kendinize karşı anlayışlı ve sabırlı olmalısınız. Unutmayın her şey kendinizde başlıyor. Sizin kendinize gösterdiğiniz anlayış, yargısızlık ve nazik tutumunuz doğrultusunda çözümlere ulaşabilirsiniz!

3) Tam da “Şu An”!

Bazen düşüncelerimizin içerisinde o kadar boğuluyoruz ki, yaşadığımız bu biricik şimdiki zamanı unutuyoruz. Geçmişten gelen ve gelecekte de var olacağını düşündüğümüz korkularımız şu anki yaşadığımız anın önününe geçiyor ve bizi içinden çıkılmaz bir psikolojinin içerisine sokuyor… Şu anı yaşamak, şu ana odaklanmak, kuşların cıvıltısını, rüzgarın teninizde bırakacağı o tatlı ürpetiyi hissetmek yerine geçmişte ya da gelecekte boğulmayı tercih etmeniz kendinize yaptığınız en büyük haksızlık değil de ne?

Kaynak: Pinterest
Tam şu an sizden o yanınızdan ayıramadığınız ve artık sizin bir parçanız haline gelen cep telefonunuzu elinize (sağ ya da sol eliniz tercihinize göre) almanızı rica edeceğim. Belki de bu yazıyı cep telefonunuzdan okuyor da olabilirsiniz öyleyse lütfen elinizden telefonunuzu hiç bırakmadan okumaya devam edin. Telefonunuzu avucunuzun içerisine yerleştirin ve ellerinizin içerisinde bulunan bu nesneyi tutmanızda size yardımcı olan tüm parmaklarınıza ve avuç içinize odaklanın. Tam şu an cep telefonunuzun elinizde bıraktığı his tam olarak ne? Tam şu an elinize soğukluk hissi mi veriyor, yoksa ılık bir his mi ya da birazdan patlayacakmış kadar sıcak mı? Sakince bunlara odaklanın ve istediğiniz kadar süre geçtikten, telefonunuzun elinizde bıraktığı hissi tanımladıktan sonra şimdi de buna odaklanın; telefonunuzun ağırlığını hissedebiliyor musunuz? Avuçlarınızından ve parmaklarınızdan destek alarak duran telefonunuz daha önce farkedemediğiniz kadar ağır bir cisim miymiş, yoksa bir kuş tüyü kadar hafif mi? Tam şu an elinizin hangi bölgeleri tüm bunları hissetmenize yardımcı oluyor? En fazla ağırlığı parmaklarınızda mı yoksa avuç içinizde mi hissediyorsunuz? Kendinize zaman tanıyarak tüm bu sorulara odaklanın ve elinizin her bir parçasında telefonunuzu tam şu anda hissedin.

Evet başardınız! Siz de artık rahatlıkla kendi hayatınızda Mindfulnes'ı ve nasıl uygulayacağınızı biliyorsunuz.

Bu minik ve günlük yaşantınıza sizin de rahatlıkla uyarlayacağınız uygulama sayesinde görüyorsunuz ki Mindfulness, tam “Şu An” a odaklanarak yaşamamızı kolaylaştırıyor. Bu da her birimizin şimdiki zamanda yaşadığı hayatı daha kaliteli, anlamlı ve keyif alınabilir hale getirmesini kolaylaştırıyor.

Kaynak: Pinterest

4) Nerede İstersen Oradayım!

Yukarıda küçük bir uygulama ile anlattığım Mindfulness tekniğini, sizler de kendi düşüncelerinizle ve duygularınızla kendinizi yargılamadan, tam şu ana odaklanarak dilediğiniz yerde yapabilirsiniz. İster yemek yerken, ister araba sürerken, ister televizyon karşısında otururken, vb. Aklınıza gelebilecek her türlü koşulda ve ortamda Mindfulness uygulamalarını yapabilirsiniz! Çünkü siz ne zaman isterseniz Mindfulness sizin yanınızda olacak!

Kaynak: Pinterest


5) Peki ya Şimdi?

Mindfulness ile tam “Şu An”, kendinizi daha fazla seven, kendinize ve diğer insanlara önyargısız olarak yaklaşan, hissedilen hiçbir düşünceyi küçümsemeden, neden hissedildiğine odaklanarak çözüm elde edebilen bir birey olma yolunda ilk adımınızı attınız! Mindfulness ile yaşayacağınız farkındalığı ve değişimi görmek sizi fazlasıyla heyecanlandıracak!

Unutmayın, ne geçmiş var, ne de gelecek. Tek bir zaman var o da tam “ŞU AN”!

Kaynak: Pinterest

Kendinizi geçmişle ya da gelecekle yormayacağınız, tam şu anı dolu dolu yaşayacağınız ve düşüncelerinizi asla yargılamayacağınız sağlıklı günler diliyorum!