Neden Rol Yapma Oyunları Oynuyoruz?

Bu yazımda rol yapma oyunlarını oynamamızın nedenlerini, faydalarını anlattım.

Oyun oynamayı seven herkes en az bir kez olsun rol yapma oyunlarını, başka bir deyişiyle rpg oyunlarını denemiştir. Bazı oyunlar bizi orta çağa atarken kimileri geleceğe götürüyor. Kimilerinde en büyük görevimiz canavarları kesmekken kimilerinde daha diplomatik davranmamız gerekiyor. Peki, rol yapma oyunlarını neden oynuyoruz? Bizi bu türe çeken ne?



1.     Farklı Deneyimler

Rol yapma oyunları bize asla deneyimlememizin mümkün olduğu bir dünya sunuyor. Eğer rol yapma oyunları olmasaydı asla orta çağa gidip ülkeleri karıştıramazdık. Ya da geleceğe gidip bir siborg (cyborg) olamazdık. Bir dedektif, prenses, kral, şövalye vb. birçok karaktere bürünmemiz mümkün olmazdı. Bu yüzden de rol yapma oyunları bize eğlenceli geliyor.



2.     Dünyayı Etkilemek

Rol yapma oyunlarında bir karaktere bürünüp o dünyada yaşıyoruz. Bir elf de olsak dükkan sahibi de, dünyaya bir etkimiz oluyor. Görevler yapıyoruz, dünyayı keşfediyoruz, insanlarla ya da büyülü yaratıklarla ilişkiler kuruyoruz. Böylece dünyada değişikliklere sebep oluyoruz. Örneğin; bize birini koruma görevi verildi. Kendisi bir ülkenin önemli bir parçası. Eğer koruyamazsak da korumamayı tercih edersek hikaye de ona göre şekilleniyor.

Dünyayı direkt olarak etkilemek ve bunun sonuçları kısa zamanda görmek rpg oyunlarını sevmemizin nedenlerinden olabilir.


3.     Karakterin Kaderini Belirlemek

Üstte de belirttiğim gibi görevleri yapıp yapmamaya, insanlarla nasıl konuşacağımıza karar vererek yalnızca dünyayı değil oynadığımız karakterin de kaderini değiştiriyoruz. Üstteki örnekten devam edelim. O kişiyi koruyamadık ya da korumadık, bunun sonuçları olacaktır. Bazı oyunlarda yalnızca görev kendini imha etse de bazılarında başarısız olduğumuz için başımıza ödül konulabilir, hapse atılabilir, hatta idam bile edilebiliriz. Ben şu sıralar oynadığım rpg oyunlarında sürekli idam ediliyorum mesela.

Başka bir örnek üzerinden gidelim. Dünyayı keşfederken biriyle karşılaştık. İyi anlaşmaya karar verip arkadaş olduk. Birlikte seyahat ederken onun hakkında, dünya hakkında pek çok değerli bilgi edindik. Belki yeni görevler açtık, belki de keşfedilecek mekanlar keşfettik. Bu da karakterimizi geliştirdi. Ya da o kişiyle daha da yakınlaşmaya karar verdik ve romantik bir ilişki kurduk. Şimdi seçim yapmamız gerekebilir. Maceracı olmaya devam mı edeceğiz yoksa o kişiyle bir aile mi kuracağız?

Elbette, verdiğim bu örnekler her oyun için geçerli değil ancak size az çok fikir vermiştir. Pek çok seçim yaparak geleceğimizi şekillendirebiliyoruz. Gerçek hayatın aksine oyuna defalarca kez baştan başlayabiliyoruz. Böylece farklı seçimler yapıp farklı gelecekleri görebiliyoruz.


Rol Yapma Oyunları Oynamanın Faydaları


Rol yapma oyunları bize gerçek hayatta olamayacağız kişiler olma fırsatı verir. Örneğin; gerçek hayatta içine kapanıksak rpg oyunlarında bir aktris/aktör olabiliriz. Spot ışığının altında ustaca hünerlerimizi sergileyebiliriz. Ya da çok öfkeli biriysek oynadığımız karakteri bir rahip ya da ona benzer bir sınıfta yaratıp sürekli sakin kalabiliriz.

Rol yapma oyunları bize pek çok seçenek sunarak geleceğimizi şekillendirmemize olanak sağlar. Bunu yaparken pek çok insanla tanışır, acayip durumlara gireriz. Böylesi durumlarda karakterimizin nasıl davranacağına karar vermemiz gerekir ve bu kararların karakterle uyumlu olması gerekir. Depresif bir karakter kritik bir anda mutlu olmakla ilgili tirat atamaz, ya da atması duruma uygun düşmeyebilir. Verdiğim örnek yerinde olmayabilir ama siz anlatmak istediğimi anladınız.

Farklı bir kişinin beynine ve bedenine girmenin en bariz faydası empati yeteneğimizin gelişmesidir. Nasıl kitap okurken veya yazarken empati kurmak mecburiyetinde kalıyorsak rol yapma oyunlarını oynarken de bunu yapmamız gerekiyor.

Pek çok durumla karşılaştığımız için gelecekte benzer durumlara düştüğümüzde neler yapabileceğimize dair az çok fikrimiz oluyor. Kritik bir anda şifa olabilecek bir fikir yaratabiliyoruz.

Üstte saydığım ve daha pek çok faydası bulunsa da en hoş yönünün eğlenmek olduğunu söylemeliyim. Rol yapma oyunlarında tüm seçenekleri deneyip farklı sonları deneyimlemek çok eğlenceli. Ve her oyun oynamayı seven insan gibi bizim de rol yapma oyunlarını oynamamızın sebebi keyif almamız.

İyi oyunlar, umarım benim gibi sürekli ölmezsiniz.

Bu arada "Long Live the Queen: Bir Rol Yapma Oyunu" isimli yazıma da göz atabilirsiniz.