Nepo Baby: Şöhretin İçinde Kendine Doğuştan Yer Bulmuş Çocuklara Bir Bakış

Nepo bebekler kimdir, nedir, necidir ve daha fazlasını sizler için derledim.

Nepo baby konusuna giriş yapmadan önce "Nepotizm" nedir bununla başlayalım. Nepotizm dilimizde adam kayırma veya akraba kayırma anlamlarına gelmektedir ve köken olarak Latince'de yeğen anlamına gelen "nepot" kelimesinden türemiştir. Köken olarak baktığımızda bile çok şey ifade ediyor değil mi?

Nepo baby kavramını ilk kez TikTok'ta gördüğümde hiç şaşırmadım çünkü şu anda Z kuşağının en çok uğraştığı sorunlardan biri liyakatsizlik. Gündelik yaşamımızın içinde de çok sık karşılaştığımız bu durum ünlüler dünyasında da bir çok kişiyi hedef haline getirdi. Peki ne bu nepo baby?

Ünlü ailelerin çocuklarının, ailelerinin getirdiği şöhretle beraber doğdukları anda direkt sektörde kendilerine yer bulmaları diyebiliriz kısaca. Bu kavramın asıl patlaması 2022 yılında "Euphoria" adlı dizide rol alan Maude Apatow'un, yönetmen Judd Apatow ve aktris Leslie Mann'ın kızı olması hakkında tweet atılmasıyla oldu. Son yıllarda çıkış yapan ve viral olan çoğu ünlünün ailesinin zengin ve varlıklı aileler olması gözlerden kaçmıyor. Özellikle de Hollywood sinema sektörüne ve modellik sektörüne baktığımızda sıfırdan kendi emeğiyle gelen kişilerin sayısı epey azalmış durumda.

Ünlü oyuncu Johnny Depp ve Van Paradis'in kızı Lily-Rose Depp nepo bebek olmasına dair yorumlara sert çıkarken, eski Hollandalı sunucu Yolanda Hadid ve zengin iş adamı Mohamed Hadid'in kızı model Gigi Hadid, The Times dergisine verdiği röportajda nepo bebek olduğunu kabul ettiğini ve ayrıcalıklı bir aileden geldiğini söyledi.

"Senin hatan olmadığını biliyorum ama lütfen geldiğin yeri takdir et ve bil." -Vittoria Ceretti

Kendi imkanlarıyla sıfırdan yükselen ve 14 yaşından beri mankenlik sektörünün içinde olan Vittoria Ceretti, anne babalarının şöhretlerinin üstüne kurulu bir yaşam süren ve sektörde doğuştan yeri olanlar için " 'Buradayım ve bunun için çok çalışıyorum' sözünün tamamını anlıyorum, ancak ilk beş yıl boyunca dayanıp dayanamayacağınızı görmeyi gerçekten çok isterim... İnsanların size saygı duyması için ne kadar mücadele etmeniz gerektiğine dair hiçbir fikirleri yok” dedi.

"YILLARINIZI ALIR," diye ekledi. "İlk günden itibaren bedavaya sahip oluyorsunuz."

Ceretti bunu açıkça söylemese de birçok kişi onun gönderisinin ELLE US'in Lily Rose Depp ile yapılan röportajına yanıt olarak yazıldığını düşünüyor.

En yaşlı nepo bebeklerden biri olan ABD'li oyun Jamie Lee Curtis, Hollywood yıldızı Tony Curtis ile Alfred Hitchcock'un 1960 yılında çektiği "Sapık" filmindeki ünlü kadın başrol olan Janet Leigh’in kızı. Jamie Lee Curtis tartışmalara Instagram hesabından katıldı ve kendisi gibi olan nepo bebekleri savundu.

19 yaşımdan beri profesyonel bir oyuncuyum, bu da beni OG Nepo Baby yapıyor. Profesyonel hayatımda film yıldızlarının kızı olduğumu hatırlatmadan geçen bir gün bile yok. Nepo bebekleriyle ilgili şu anki konuşma, sadece küçültmeye, aşağılamaya ve incitmeye çalışmak için tasarlandı...

En ünlü nepo baby'ler arasında Miley Cyrus, Zoe Kravitz, Bella ve Gigi Hadid, Kylie ve Kendall Jenner, Hailey Baldwin Bieber, Lily Rose Depp, Brooklyn Beckham, Lily Collins, Maya Hawke, Dakota Johnson gibi ünlüler bulunuyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Sizce ailelerinin şöhretleriyle ünlü olan bu kişiler tamamen yeteneksiz mi yoksa bu kişilere haksız yere mi saldırılıyor?