"New coke" Başarısızlığı 

Market araştırmasının önemini vurgulayan bir yazı.

Market araştırmasının ne kadar önemli olduğunu ve Coca-Cola gibi büyük bir firmayı bile hatalı bir market araştırmasının nasıl rezil edebileceğini gösteren “New Coke” başarısızlığını inceleyeceğiz. Olayın arka planı, 70’li yıllarda Pepsi’nin güçlü kampanyaları karşısında Coca-Cola ciddi sıkıntılar yaşamasıdır. Öyleki 80’lerin başına gelindiğinde Coca-Cola’nın market payı tarihinin en düşük oranlarına gerilemişti. Bunun için bir çözüm arayan yönetim, Pepsi ve Coca-Cola’yı çeşitli tadım testleri ile karşılaştırdıktan sonra yeni bir kola geliştirip bu kolayı sunmaya karar verdiler. Bu daha şekerli olan yeni kola da hikayemizdeki “New Coke”.  

Fakat “New Coke”’un market araştırmasında pek çok sorun vardı. Anketler ve testler çok küçük bir yüzdeye yapılmıştı. Bu yüzden ürün çıktıktan sonra başta başarılı olsa da çok kısa süre sonra şikayetler başlamıştı. İnsanlar daha şekerli bir kolayı istemiyordu.  

Dahası market araştırması esnasında yeni kola ve eski kolanın hangisi olup olmadığı belli olmadan tadım testi yaptırılmıştı. Yani insanlar, bu içtikleri ürünlerin Coca-Cola’ya ait olduğunu bilmiyordu. Bunun sonucunda da Coca-Cola’nın merkezine her geçen gün daha çok şikayet gelmeye başlamıştı. İnsanların kafasında bir “coka cola” algısı vardı. Coca-cola köklü geçmişi ve değişmeyen tadıyla kendisine sadık bir kitle kazanmıştı.  

Hal böyle olunca yönetim derhal “New Coke”’un toplatılmasını istedi. Proje 2002’de iptal edilmiş gibi görünse de fiili olarak 11 Temmuz 1985‘te yani çıkışından 79 gün sonra piyasadan geri çekildi. 90’lı yıllarda birkaç girişimde daha bulunulsa da yine sert bir kamuoyu tepkisiyle karşılaşınca 2002’de tamamen iptal edildi. 

Kısacası, köklü firmalar sadece ürünlerinin tadı, tasarımı vb. fiziki özelliklerinin de yanı sıra oluşturdukları kimlik sayesinde de ürünlerini satarlar. Dolayısıyla, ürünlerinde yaptıkları değişimler yoğun bir tepkiyle karşılaşabilir. Ayrıca yetersiz örneklemle yapılan anketler, tadım testleri ve araştırmalar da marketin yeterince iyi tanınamamasına sebep olarak ürünün başarısız olmasına neden olabilir. 

Kaynakça: 

Coca Cola Brand Failure - New Coke - Brand failure of New coke (marketing91.com) 

New Coke - Market Research Fail? - Conversion Uplift (conversion-uplift.co.uk) 

Marketing Blunders: New Coke | LinkedIn 

Market Research Fail: How New Coke Became the Worst Flub of All Time - Business 2 Community