Non-Binary Nedir?

Non-Binary kişiler kendilerini bir cinsiyete ait hissetmeyen veya bir cinsiyete ait olmayı reddeden kişilerdir.

Bildiğiniz gibi içinde bulunduğumuz ay Onur Ayı. Onur ayı, LGBTI+ bireyler için özel bir aydır. Onur ayı içinde bireylerin görünürlükleri artar. Çoğu marka bu aya ithafen logo ve dijital tasarımlarına tatlı gökkuşağı renklerini ekleyerek ufak değişikliklere giderler. Ben de içinde bulunduğumuz ayın da etkisiyle birelerin görünürlüğünü belki biraz olsun artırmaya yardımcı olmak için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

LGBTI+ bireylerin kendi aralarında pek çok sexsuality ayrımı vardır. Fakat onları sadece cinsel yönelim konusuyla tanımlamak yanlış. Çünkü trans kadın, trans erkek ve non-binary kişiler de bu komünitenin içinde yer alırlar. Bu yazıda bahsedeceğim kişiler ise Non-Binary'ler.

Non-Binary kişiler kendilerini bir cinsiyete ait hissetmeyen veya bir cinsiyete ait olmayı reddeden kişilerdir. Türkçe cinsiyet içermeyen bir dil olduğu için her insana 'O' şeklinde hitap ederiz Fakat çoğu Avrupa dili feminen ve maskülen hitap şekillerine sahiptir. Bu yüzden Non-Binary kişiler genelde -İngilizce iletişim kuruyorsanız- they/them şeklinde hitap edilmeyi tercih ederler.

Non-Binary'lerin en çok zorlandıkları konulardan biri ise dış görünüşleridir. Toplumun onlara atadığı cinsiyetten sıyrılmak için erkek veya kadın olduklarını olabildiğince belli etmemeye çalışarak, insanların gözünde cinsiyetsiz görünmek isterler. Yani, erkek mi kız mı belli değil şeklindeki hakaret, onlar için aslında iltifattır :)

Non-Binary kişiler, LGBTI+ topluluğundaki kişiler arasından her zaman en çok dikkatimi çekenler olmuştur. Bu topluluğun renklerinin sonu yok! Eğer bir gün Non-Binary arkadaşınız olursa ona tek bir cinsiyete yönelik olan hitap şekilleriyle seslenmemeye özen gösterin. Sizin için basit olan bu küçük davranış bile Non-Binary kişileri tüm gün mutlu etmeye yetecektir.