Normal People

Sıradan bir yaşamı konu alan Normal People dizi incelemesi.

Sıradan bir yaşamı konu alan Normal People, ergenlikten yetişkinliğe geçişin sancılarını anlatırken bireysel çöküşleri ve sınıfsal ayrımları da konu alıyor.

Normal People, Sally Rooney tarafından 2018 yılında yazılan ve aynı isimle 2020 yılında diziye uyarlanan bir roman. İrlanda’nın Sligo kentinde başlayıp Dublin'in Trinity Üniversitesine uzanan bir hikayeyi anlatan roman, Marianne Shreidan ve Connell Waldron arasındaki inişli çıkışlı ilişkiyi konu ediniyor. Genel çerçevede Y kuşağının ilişki dinamiği, aile travmaları, üniversite yaşamı, iletişimsizlik çıkmazı ve sosyal sınıflar üzerine anlatımlarda bulunuyor. Türkiye’de BluTv’de yayınlanan dizi büyük ilgi gördü ve başrol oyuncularına da “Emmy ve Altın Küre Ödülleri”nde adaylıklar getirdi.

Başlangıçta basit bir ergenlik dizisi gibi olan Normal People, zengin ama ailesinden sevgi göremeyen ve okulda da nispeten diğer yaşıtlarına göre farklı olan Marianne'in dışlanmasını; bunun yanında Marianne'nin evine temizlik için giden annesiyle samimi bir ilişkisi olan, okulda sporcu ve uyumlu kişiliğiyle popüler olan Connell arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Marianne, ailesinden bile sevgi göremediği için okuldakilerin aşağılayıcı tavırlarını da içselleştirip zamanla bu sevgisizliği hak ettiğini ve zaten sevilesi bir karakter olmadığını düşünüyor. Connell ise, okulda elde ettiği popülariteyi korumak için uyumlu ve 'normal' davranmaya takıntılı olması sebebiyle kendisi gibi davranmamaya çabalıyor. 

Bu iki farklı karakterin lise zamanlarında Connell'ın Marianne ile birlikte olmasını okuldakilerin garipseyip onu da dışlayacaklarını düşünmesiyle gizli tutumak istemesini ve Marianne'in de sevilmeyi zaten hak etmeyen biri olarak Connell'la birlikte olabilmek için bu duruma razı gelmesi gerektiğini düşünmesiyle ilerliyor. Daha sonrasında da üniversiteye başlamayla birlikte gelen sosyalleşme problemleri, aile travmaları, psikolojik sorunlar, maddi zorluklar ve sınıf ayrımları gibi konuları çevreleyen 12 bölüm seyrediyoruz. 

Kendi deneyimimle; ergenlik dönemini ve 20'li yaşların başlarındaki problemleri anlatan, durgun ve nispeten derinlikli bir gençlik dizisi. Konusu bakımından herkes için ilgi çekici olmasa da görsel estetiği ve işleyişi bakımından keyif veren Normal People, özellikle ilişkiler içindeki iletişim problemine oldukça vurgu yapıyor. Çerezlik bir gençlik dizisi arayışında olanlar için de, kendinin arayışında olan gençler için de zevkle izlenebilir bir dizi.