Odaklanma Problemi ve Dikkat Dağınıklığı

Odaklanma problemi için neler yapmalı?

Odaklanma problemi, dikkatin sıklıkla dağılması ve insanın zihinsel odağını bir konu üzerine devam ettirememesi durumudur. Bu problemin bir sürü sebebi olabilir. Gündelik yaşamın stresi, koşuşturması, insan ilişkilerinde yaşanan sorunlar, düzensiz uyku, sağlıksız beslenme ya da bazı sağlık sorunları olabilir. Hayatı gerçekten kötü bir hale getirebilir.

Sağlıklı beslenme, spor, egzersiz, düzenli uyku ve bazı vitaminler odaklanma problemine iyi gelir. Ayrıca, odak problemi yaşayan kişinin anksiyete bozukluğu ya da psikolojik bir rahatsızlığı olabilir. Böyle durumlarda bir uzmana gidilmesi faydalı olacaktır. Yürüyüş, koşu, yüzme gibi aktiviteler dikkat dağınıklığı sorununa iyi gelir. Dikkat dağınıklığının sebepleri arasında vitamin eksikliği de olabilir. Folik asit, B12, selenyum, çinko, magnezyum, demir ve omega3 eksiklikleri de odaklanma sorununu destekleyebilir. Bu desteklerle birlikte konsantrasyon sorunu yüksek oranda düşebilir.

Odaklanma probleminin belirtilerine bakacak olursak; bir anda dalıp gitme, unutkanlık, bir şeyleri kaybetme, zor konsantre olma, sürekli ilgi odağının değişmesi, bir şeye ilgi gösterememek, dağınık çalışma gibi durumlar vardır. Kişiden kişiye göre seviyesi farklılık gösterir. Kafeini gece, akşam saatlerinde tüketmemek, sağlıklı beslenme ve uyku düzeni, yürüyüş gibi şeyler yapılırsa odaklanma problemi azaltılabilir. Hayat kalitesi ne kadar arttırılabilirse o kadar problem azalır. Aynı zamanda, odaklanma sorunu için konsantrasyon teknikleri uygulanabilir. Eğer uzman doktor tarafından dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu saptanmışsa ilaçlarla tedavi desteklenir. Birtakım zeka oyunlarıyla odaklanma attırılabilir.