Oğlunu Öldüren Çar : 'Korkunç' IV. Ivan

Oğlu dahil kendine karşı olan herkesi öldüren 'Korkunç' Ivan...

Tarih ve insanlık o kadar ilginç ki başarılarınızla kendinize ve milletinize ne katarsanız katın lakabınızda korkunç, vahşi, kötü, kazıklı vb. kötülüğü çağrıştıran kelimeler varsa o şekilde anılmaya devam ediyorsunuz. Üstelik bu bir dezavantaj değildir. Çünkü daha vahşi liderlerin daha çok ünlendiğini de daha çok sevildiğini görüyoruz.

Dünyayı yağmalarla kırıp geçiren Cengiz Han, rakiplerini kazığa geçirerek idam ettiren Kazıklı Voyvoda, Protestanlara uyguladığı katliam ile Kanlı Mary lakabını alan I. Mary, yaptıklarını anlatmaya gerek duymadığım Hitler ve Mussolini ve daha nicesi bu vahşiliklerine rağmen zamanında taraftar toplamış, şimdilerde ise fan kitlesi olan liderler olmuşlardır. Bugün yine bu şekilde vahşi bir lideri, savaşları veya ülkesi ya da kendine kazandırdıklarından değil vahşetinden bahsederek anlatacağım. IV. Ivan..

IV. Ivan Kimdir?

Korkunç Ivan lakabı ile Rusya’da, 1533-1584 yılları arasında hüküm sürmüş ilk Rus Çarıdır. Babasının kan zehirlenmesi ile ölmesi üzerine 3 yaşında tahta çıkmıştır. Elbette çok küçük olduğu için onun yerine kararları annesi almıştır. Annesi Elena’nın sert tutumu ile ülkedeki bazı kesimler ve özellikle düşmanlar, entrikalar çevirmeye ve onları tahttan indirmeye çalışmıştır. Bir süre sonra, Ivan 7-8 yaşlarındayken annesi vefat etmiştir.


Çocukluktan beri entrika içinde büyüyen Ivan, öyle ya da böyle buna alışkın olduğu için bir süre idare edebilmiştir. 16 yaşındayken Çar olarak tahta çıktığında barışı sağlamaya çalışmış, reformlar ile ülkesi ve halkı için nefes olmuştur. Büyük köle pazarlarını kapatmış ve kilise kurallarına önem vermiştir. Bunun dışında ilk düzenli orduyu da yine kendisi kurmuştur.


IV. Ivan’ı Korkunçluğa Sürükleyen Nedir?

Babasının erken ölümü, küçük yaşta tahta çıkıp sorumluluk almak zorunda kalmak, annesinin yine erken ölümü ve karışık bir ülkenin başında tek başına hüküm sürmek onun akıl sağlığında ve psikolojisinde bozulmalara yol açmıştır. Yine de yukarıda bahsettiğim gibi reformlar yapıp iyi bir hükümdarlık yapmaya devam etmiştir. Ta ki eşi Anastasya ölene dek. Eşini kaybedince akıl sağlığını iyice yitiren Ivan, bu noktadan sonra sert ve korkunç bir karaktere bürünmeye başlamıştır.


Korkunç Ivan’ın Korkunç Cinayetleri

Alkol ve kadın düşkünlüğüne giren Ivan, kendisine karşı olan herkesi işkence ile öldürmeye başlamıştır. Çünkü Tanrı’nın onu hükümdar olmak için seçtiğini düşünmektedir. 1570 yılında Novgorad Katliamı ile 60 bine yakın insanı öldürtmüştür. Fakat ‘korkunç Ivan’ lakabını alma sebebi sadece bunlar değildir. Kendisine karşı olduğunu düşündüğü soyluları dahi çekinmeden öldürten Ivan, yine kendisine ihanet ettiği düşüncesi ile oğlunu, bazı kaynaklara göre idam ettirmiş bazılarına göre ise ani bir kızgınlıkla demir çubuğu oğlunun çenesine vurarak öldürmüştür. Bunun üzerine de ‘korkunç Ivan’ lakabını almıştır.