Okumak İyileştirir: Bibliyoterapi

Okuyarak iyi hissetmek mümkün müdür?

Kitap okumanın ruhumuza iyi geldiğini hepimiz söyleriz ancak bunun altındaki bilimsel gerçeğin farkında mıyız? Özellikle zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde hepimiz ruhumuza iyi gelecek, bizi şifalandıracak arayışlar içerisindeyiz. Kimimiz meditasyon yaparak, kimimiz müzik dinleyerek veya insanlarla iletişimde kalarak psikolojisini sağlam tutmaya çalışıyor. Kimimizse profesyonel bir destek alarak, gerektiği hallerde medikal ilaçlarla iyileşmeye çalışıyor peki ya okumanın tıpkı bir ilaç veya uzmanlar eşliğinde yapılan bir psikoterapi niteliğinde etkili olabileceğini biliyor muydunuz? Bahsettiğimiz tedavi yönteminin adı: Bibliyoterapi.

Bibliyoterapi, okuyucuların empati yeteneğini kullanarak ve bu amaca yönelik kitaplarla, duygusal veya psikolojik sorunlarının iyileşmesine odaklanan bir terapi yöntemidir. Kişi, yaşadığı ruhsal sorunlarla ilgili, örneğin depresyondaysa bu konuya yönelik uygun olan kitaplarla kendi tedavisi için bir adım atabiliyor.

David Burns'un İYİ HİSSETMEK adlı kitabında bu terapi yöntemi hakkında detaylı bilgiler verilmekte ve kitabın kendisi başlı başına bir bibliyoterapi örneği teşkil etmektedir. Yapılan araştırmalarda, hastaların bu kitabı okumadan önce ve okuduktan sonraki ruh hali değişimleri, burns ölçeği ile inceleme altına alınmıştır. Sonuçlar oldukça şaşırtıcı olmakla beraber, bibliyoterapi sayesinde medikal destek alan hastalara oranla daha çok verim alındığı, okuyucu hastaların bariz bir iyileşme gösterdiği kitaptaki verilerle desteklenmektedir. Kitabın içerisinde bulunan egzersizler, sorular ve pratik örnekler, okuyucuların kendi düşüncelerini yeniden yapılandırmalarına yardımcı olabilir ve böylece duygusal sorunları hafifletmelerine ve genel olarak iyi hissetmelerine katkıda bulunabilir.

Bibliyoterapi sadece depresyon değil; özgüven, panik atak, anksiyete vb sorunlarla başa çıkmak içinde tavsiye edilen, bilimsel verilere dayanan bir terapi yöntemidir. Geçirdiğimiz bu zor dönemde, bir nebze olsun kendi çabalarımızla, ruh halimizi daha stabil hale getirmek için okumalar yapabiliriz, bizimle aynı acıyı paylaşan insanlara bunu önerebiliriz veya bu tarz kitapları hediye edebiliriz. Ruhumuza baharların geldiği günleri görmek dileğiyle, kendinize ve ruhunuza iyi bakın.