Oldboy: Daha Ne Kadar Rahatsız Edici Olunur?

Oldboy'un etik felsefe disiplinine aykırı yapısı.

Oh Dae-su yağmurlu bir günde kaçırılır. Televizyonu, tuvaleti, yatağı olan bir yere hapsedilir. Düzenli olarak yemeği, suyu ve diğer hijyenik ihtiyaçları giderilir. Saçı çok uzadığında bayıltılarak kimliği belirsiz kişiler tarafından tıraş edilir. Yemeğine de ilaç konularak delirmemesi sağlanır. 15 yıl boyunca buna maruz kalır ve sebebini bilmemektedir. Bir gün televizyonda karısının öldürüldüğü haberini görür. Bu suçu kendisi işlediğini ve bu yüzden hapseldiğini zanneder. Yine nedenini bilmeden dışarı salınır. 15 yıl sonra ilk defa dışarıdadır.

Film buradan sonra Dae-su'nun intikam arayışı içinde devam eder. Hapsedildiği sürede hipnozla ona birtakım duygular ve düşünceler aktarılmıştır. Filmde hipnozun etkisini izlediğiniz süre boyunca görmektesiniz. Dışarda kendisinden yaşça küçük bir kız, Mi-do, ile tanışır ve onun evinde kalır. Kız ile aralarında romantik bir ilişki başlar. Dae-su'yu hapseden sosyopatik bir kişiliğe sahip olan bir adamın bunu neden yaptığını öğrendiğinizde tüm bunların tamamen bir kinden dolayı olduğunu öğrenmek insana boşluk hissi verebiliyor. Tabii, bu kinin altında yatan sebebi ve neden hipnoz edildiğini öğrenmek de ahlaki değerlere ters olduğunu anlamamıza yol açıyor.

En başta hipnozun gerçekliğini sorguluyoruz. Hipnoz kötü emeller için kullanılırsa sonuçlar ne kadar kötüye gidebilir? Gerçekte hipnozun, yapması istenilen şeyin kişinin ahlaki değerlere uygun olmadığı sürece kişi tarafından kabul edilmediği ve hipnozdan çıkabileceği mümkündür. Kişinin isteği dışında hipnoz edilmesi de mümkün olmadığını araştırmalarda görmekteyiz.

Peki filmde Dae-su isteği dışında mı hipnoz ediliyor ve bu ahlaki değerlere ters olan olayın kendi değerlerine uygunluğunu kabul mu ediyor da uyguluyor? Zaten çok uygunsuz bir davranış olduğu bariz değil mi? Çoğumuz bir adamın kızı yaştaki biriyle birlikte olmasının da hiç hoş olmadığını kabul ederiz. Dae-su bu durumu kendi ahlaki değerlerine uygun bularak hipnoz edilmeyi kabul etmiş midir, bunu hakkında yorum yapamıyorum. Çünkü eğer kendi isteği dışında hipnoz edilmek mümkün değilse burada farklı bir durumla da karşı karşıya olabilirz.

Filmde Dae-su'nun bilinçaltında yatan birkaç şeyi de hipnoz aracılığıyla fark edebiliriz. Filmdeki asıl olayı anlatmamamın sebebi çok rahatsız edici bir durumu öğrenseniz de kendi yorumunuzu yapmanızdır. Yönetmen Park Chan-wook birçok ağır filmi iyi bir şekilde yönetmiştir. Bu film de bir neo-noir filmdir. Amerikan uyarlaması 2013 yılında yayınlanmıştır. Oldboy, 2004 yılında Cannes'da Büyük Ödül'ü hak etmiştir.