Ölümle Dans Eden İnsanlar


1518 Fransa'sında bir tuhaf "dans vebası".

Fransa'nın Strasbourg şehrinde vatandaşların kontrolsüz şekilde günlerce dans ettiği görüldü. Bu dansları ölümcül sonuçlara neden oldu.



Hemen hemen bütün salgın hikayeleri gibi bu hikaye de evvelinde onlarca alemetle başladı. Gökyüzüne çizgiler çizen yıldızlar, ekinleri selden heba olmuş halk, aşırı soğuk havayı takip eden aşırı sıcak hava, bütün bunların kaçınılmaz sonucu açlık...


O günlerden birinde Frau Troffea adında bir kadın Strasbourg'da bir meydana girdi ve dans etmeye başladı. İzleyenlerin şaşkın ve meraklı bakışları arasında, halka açık gösteri misali müziksiz dansını sürsürdü bu genç kadın. Dansı -yorgunluktan harap olsa da- 1 hafta sürdü.

Nihayet meydandan alındığında artık çok geçti. Bu dansa çoktan başkaları katılmıştı. Ağustos ayında bu sayı yüzleri geçicekti. Onlar da durumu açıklayamasa da dans etmeyi bırakmadılar. Mecburmuşçasına, hayatları buna bağlıymış gibi, ayakları kan içinde kalasıya dans ettiler. Yetkililerin onları durdurmak için biri dizi önlem almasında karşın, hiçbiri onları durdurmaya yetmedi ve çoğu ölümüne dans etmeye devam etti.

Uzman ve araştırmacılar bunun nedenine bir açıklama getiremezken, neredeyse hepsi bunun ruhsal bir bozukluk olduğundan hemfikir.