Olympos Tanrıları'nın Ölümsüzlük Veren Yiyeceği: Ambrosia

Ambrosia, Yunan Mitolojisi'nde ''tanrıların yiyeceği'' olarak bilinmekte ve önemli bir yere sahiptir.

Yunan mitolojisinde Ambrosia, Olympos tanrılarının tükettiği ve onlara uzun ömür veya ölümsüzlük veren bir yiyecek olarak bilinmektedir. Bala olan benzerliğinden dolayı kaynaklara göre her ne kadar ''içecek veya yiyecek'' olarak tanımlansa bile genellikle ''Ölümsüzlerin yiyeceği'' ismiyle de bilinmesinden dolayı yiyecek olarak kabul edilmektedir.

Tanrıların, yarı tanrıların ya da ilahi varlıkların tüketmesinden dolayı damarlarında kan yerine iksirin bulunduğuna inanılmakta, insanların tüketmesi durumunda ise ölümcül bir etkisi olduğu söylenmektedir. Ayrıca Homeros, Odysseia yapıtında Ambrosia'nın hoş kokulu olduğunu belirmiştir.

Mitlerde Ambrosia'yı, Olympos'ta bulunan tanrılara güvercinlerin getirdiği ya da Hera ile Zeus'un kızı olan, gençlik tanrıçası Hebe'nin dağıttığı geçmektedir. Hebe'den sonra ise ilahi bir kahraman ve vatanı Truva olan, Homeros'un tanımına göre ''ölümlerin en güzeli'' olarak bilinen, olağanüstü güzelliğe sahip Ganymedes üstlenmiştir.

Etimolojik olarak baktığımız ise Ambrosia, Yunanca a-(olmayan) ve mbrotos (ölümlü, zorunluluk); muhtaç bırakmayan gıda olarak Yunancadan türemiştir.


Kaynaklar:

https://www.greekmythology.com/Myths/Elements/Ambrosia/ambrosia.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Ambrosia

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ambrosia


Kapak Görseli:

The Marriage of the Goddess of the Sea, Thetis, and King Peleus - Jan Brueghel and Hendrick van Balen (1610)

Diğer Görsel:

The Food of the Gods on Olympus Nicola da Urbino (1530)- Wikipedia