Once Upon a Time İn Türkiye: Ülkemizde Gerçekleşmiş 14 Efsanevi Konser! 

Türkiye`nin kalite koktuğu yıllarda gerçekleşmiş efsane konserleri yazdım. Keyifli okumalar :)

1.Micheal Jackson – İstanbul Konseri – 1993  

Dangerous World Tour kapsamında 69 farklı konser gerçekleştiren Micheal Jackson’ın 1993 yılında İstanbul`a geldi. Konser O dönem adı BJK İnönü Stadyumu olan Vodafone Park’ta gerçekleşti. Dansları ve harika müzikleriyle konsere katılanları coşturan Micheal Jackson, Türkiye’nin görüp görebileceği en iyi konserlerden bir tanesine imza attı. Jackson’ın ilk ve tek konseri olması Jackson severler için de heyecan verici oldu. 


2.Metallica – İstanbul Konseri- 25 Haziran 1993  

Heavy metal müziğin efsanevi ismi Metallica, ilk konserini 1993 yılında BJK İnönü Stadyumu’nda verdi. Türkiye’de gerçekleşen konserler arasında kullanılan ses sistemi ve müzik ekipmanları ile bu konser dönemin en yankı uyandırıcı etkinliklerinden bir tanesidir. Yaklaşık 35 bin kişinin katıldığı konser adeta bir müzik ziyafetiydi. Metallica’nın Türkiye’de verdiği konserler bununla sınırlı kalmadı. 1999, 2008, 2010 ve 2014 tarihlerinde yani toplam beş kez dinleyicilerini mutlu etti. 

 

3.Madonna – İstanbul Konseri – 7 Ekim 1993 

 1993 yılında gerçekleşen konserle İstanbul’u adeta salladı. Michael Jackson’dan tam iki hafta sonra İstanbul bu kez Madonna ile coştu. Erotica adlı albümünün turnesi kapsamında İstanbul’a gelen Madonna’yı izleyenler sadece sesinden değil erotik dansları ve güzelliğinden de etkilendi. 1993 yılında gerçekleşen konserle İstanbul’u adeta salladı. Ünlü pop yıldızı Madonna, son olarak da 2012 yılında sevenleri ile yine İstanbul’da buluştu. 


4.Guns n’Roses – İstanbul Konseri – 26 Mayıs 1993 

Dünyaca ünlü müzik gruplarından bir tanesi olan Guns n’Roses’ın Türkiye’de sahne aldığı ilk yıl 1993. Müzik grubu daha sonra gerçekleşecek konserlerle de Türkiye’de bulunsa da 1993 yılında gerçekleşen konser oldukça farklıydı. Eğlencenin dozunu kaçıran binlerce insan ve onlara yardım etmeyi arzu eden binlerce sağlık personeli! Müziğin dışında pek çok detay da konuşulmuştur. Bu konser hala en çok ilgi çekenler arasında yer alıyor. 


5.Sting – İstanbul Konseri – 4 Temmuz 1993 

1993 yılında efsanevi konserlerden birini de ünlü İngiliz müzisyen Sting gerçekleştirdi. Sting ilk kez 1993 yılında BJK İnönü Stadyumu’nda sahne almıştır. Daha sonra pek çok defa Türkiye’de konser verse de hiçbiri 1993 yılındaki kadar iyi olmadı. Konser öncesinde taleplerin çok fazla olmasına alışık organizatörlerin Sting’den gelen iki kanepe bir sehpa talebine karşılık şaşkınlık içerisinde kalması konsere dair en unutulmaz olaylar arasındadır. 


 6.Bon Jovi – İstanbul Konseri – 13 Eylül 1993 

İstanbul ve Türkiye’de konser veren en önemli isimlerinden bir tanesi de Bon Jovi! Dünyanın her noktasında tanınan bir isim olması ve müziğiyle kitlelerin ilgisini çekmesi sayesinde geniş kitlelere hitap etmektedir. Bon Jovi, 1993 yılında gerçekleşen konseri sayesinde Türk müzik severlerin beğenisini toplamayı başardı. O dönem Türkiye’nin 2000 Yaz Olimpiyat Oyunları için aday olduğu yıldır. Türkiye’de Bon Jovi konserinin gerçekleşmesi İstanbul’un büyük organizasyonları kaldırabileceğini de kanıtlar. Ancak bu harika konsere rağmen 2000 Yaz Olimpiyatları İstanbul’da düzenlenmez.  Bon Jovi, sonraki Türkiye konserini ise 2011 yılında verdi.


7.Elton John – İstanbul – İzmir ve Ankara Konserleri – 20 Haziran 1993 

 Sir Elton John ya da bilinen diğer adıyla Müziğin Şövalyesi! 1993 yılında yolu konser için Türkiye’ye düşen isimlerden biri. Elton John müziğiyle kitleleri arkasına takan isimlerden. O dönemin parasıyla rekor bir ücret olan 5 Milyar TL alması çok konuşulur. Müzik, eğlence ve heyecan dolu anlara da sahne olan Elton John konserine katılanların büyük kısmını bekleyen bir sürpriz de olur. Konsere arabasıyla gelenlerin aracından çalınan oto teypleri kötü birer iz olarak kalır. 


 8.Spice Girls – İstanbul Konseri – 1997 

1990lı yıllara damga vurna gruplarda bir tanesi de Spice Girls konseridir. Spice Girls İstanbul’da konser veren en ünlü gruplar arasında yer alıyor. 90ların müzik açısından önem arz ettiği düşünüldüğünde Türkiye’de sahne alan grup ve isimlere şaşmamak gerekir. Bu konuda Spice Girls de oldukça önemli bir grup. İngilizce müzik severlerin katıldığı ve adeta izdihama sahne olan konserde çalan müziklerin kaydı alınmış. Etkinlik sonrasında Spice Girls: Live in İstanbul adıyla satılmıştır. 


 9.Iron Maiden – İstanbul Konseri – 1998 

Dünyaca ünlü Heavy Metal grubu Iron Maiden da yolu İstanbul’a düşenler arasında yer alıyor. 1998 yılında İstanbul’da gerçekleşen konser pek çok müzik severin katıldığı harika bir etkinlik olarak hatırlanıyor. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşen konsere çoğunluğu üniversiteli pek çok müzik sever ilgi gösterdi. Dönemin en büyük organizasyonları arasında yer alıyor. Ayrıca müzik açısından önemi düşünüldüğünde Iron Maiden konserini bu listede saymak çok özel. Bu nedenle de Türkiye’de gerçekleşmiş en iyi konserlerden söz edilecekse Iron Maiden’ın 1998 yılında gerçekleşen etkinliğini es geçmemek lazım! 


10.Pink – İstanbul Konseri – 2004 

Milenyuma girildikten sonra gerçekleşen en önemli konserlerden bir tanesi de ikon yıldızlardan biri olan P!nk (Pink) tarafından gerçekleştirildi. Kendine has tarzıyla müzik severlerin idolü olan P!nk pek çok Grammy ve MTV ödülüyle de Türkiye’de sahne alan en önemli isimlerden biri olmuştur. 2004 yılında Kilyos Solar Beach’te Türkiye’deki ilk konserini vererek P!nk – Mr. President şarkısıyla kitlelerin ilgisini toplamayı başarmıştır. Üstelik konser esnasında gerçekleşen ışık ve dans şovları da izleyenleri hayran bırakmıştır. 

 

11.The Cure – İstanbul Konseri – 2005  

The Cure, 1980li yıllara damga vuran bir Rock Grubu olsa da şöhretini uzun yıllar sürdürmeyi başarmıştır. Kendine has müziği ve ilgi çekici şarkılarıyla ön plana çıkmayı başarmışlar. Grubun Türkiye’de sahne aldığı ilk konser de unutulmazlar arasında yer almıştır. 2005 yılınca Coca Cola’nın Rock N Coke festivali kapsamında sahne almıştır. Müzik severlerin önemli bir kısmını heyecanlandıran bu konser Robert Smith sevenlerinin de ilgi gösterdiği bir etkinlik olmuştur. 


12. Linkin Park, İstanbul Konseri – 2009 

Rock grubu Linkin Park’da İstanbul’da seyirciyi coşturan konserlerden birini verdi. Grubun solisti Chester Bennington, konser sonunda Türk bayrağı ile şarkı söyledi. Maalesef bu konser, 2017 yılında ölen Bennington’ı Türk seyircilerinin son kez dinleyeceği gündü. 

  

13.Jennifer Lopez – İstanbul Konseri – 2012 

Yakın geçmişe baktığımızda sahne alan öyle bir isim var ki şarkıları ve güzelliği herkesin dilinde! Jennifer Lopez, 2012 yılında sahne aldığı İstanbul’da binlerce insanı coşturmayı başardı. Müziğin yanı sıra sahne şovlarının da oldukça ilgi çekici olduğu bir etkinlik olmuştur. Türkiye’de gerçekleştirilen en iyi açık hava konserleri arasında yerini almayı başardı. 


14.Red Hot Chili Peppers, İstanbul Konseri – 2012 

Eskimeyen gruplardan birisi olan Red Hot Chili Peppers, 2012 yılında İstanbul’da konser verdi. Ön grup olarak ise Athena sahne aldı. Red Hot Chili Peppers, 60 farklı şehri kapsayan turnenin Türkiye ayağında, tam 42 bin kişiye unutulmaz anlar yaşattı. Grubun gitaristi Josh Klinghoffer’ın Türk bayraklı tişörtüyle sahneye çıkması da alkış aldı. Ayağı turne sırasında kırılan Klinghoffer gitarını tüm gece oturarak çaldı. Sahnede eski ve yeni efsane şarkılarını seslendiren RHCP konseri sonrası ise onlar memnun izleyici memnun ayrıldı.