Öncelikler

Nasıl plan yapmalı?

İnsanlardan sık sık şunu duyuyorum; “Nasıl bu kadar çok şeye vaktin oluyor?” Gerçekten de uzun bir süredir her şeye vaktim var ama bu öyle büyülü ya da çok gizemli bir nedenden dolayı değil. Sadece önceliklerimi iyi biliyorum ve zamanımı ona göre planlıyorum.

Bunu nasıl yapıyorum peki? Belki size de faydası olur diye biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle ben planlamayı çok severim, hobim bu. O yüzden liseden beri ajanda tutarım. Gün içinde yapmam gerekenleri görsel olarak görmek bana çok iyi geliyor. Kendimi biriyle buluşmayacaksam saatle sınırlamam, mesela ders çalışmam gerekiyorsa akşamları, bankada işim varsa beşten önce gitmeyi, kahve içeceksem akşamüstünü seçerim. Ama saat yok. Eğer saat belirlersem ve bunu zamanında yapmazsam diğer şeyleri yapmaya da hevesim olmaz. Tabi bunlar basit gündelik şeyler.

Asıl önceliklerimi aile, arkadaşlar, çalışmam gereken şeyler, sorumluluklarım olarak planlarım. Eğer bir mesleğim varsa her zaman önceliğim işim olur. Teslim tarihlerini her zaman hatırlarım, bir diğer önceliğim de bu. Yetiştirmek için de çoğu şeye "Hayır." derim. Yani mutlaka ajandama yazmam gerek, yazmadığım şeyi çok boş olmadığım sürece yapmam. Geceleri genelde kendime ayırırım, cilt bakımı, kitap veya dergi okumak, müzik dinlemek için. Ya da sanatsal bir şey yapmak istiyorsam geceleri yaparım, benim verimli saatim bu. Mesela kardeşim çok erken kalkar çünkü en çok sabahları onun için verimlidir, erkenden kastım da saat beş buçuk. Genelde vaktim kalsın ve işlerimi yetiştireyim diye sekizde kalkarım. Eskiden sabah ne yiyeceğimi bile ajandama önceki günden yazardım, hatta haftalık yemeklerimi planlardım. Rutinimin olmasını seviyorum, bazen değişiklik yapmayı da. Ama en çok sadık kaldığım şey genelde işim ve arkadaşlarımla buluşmam oluyor. "Hayır." demek de zaman planlama açısından önemli. Arkadaşlarım spontane bir şekilde çağırırsa genelde gitmem, hep randevu oluştururum(!). Benim için öncelikler bu şekilde.

Siz de eğer zamanınızın yetmediğini düşünüyorsanız, bu şekilde önceliklerinizi düşünerek gününüzü, haftanızı planlayabilirsiniz. Böylece benim gibi her şeye zamanınız olur. Ha bir de sosyal medyaya çok bakmamakta zaman verimliliği açısından faydalı oluyor. Yoğun olduğum günler özellikle telefonu elime almamaya çalışırım, gündemden uzak kalmayı hiç sevmesem de.

Umarım bu yazı sizler için faydalı olmuştur.