Online Eğitim Verimli Mi?

Uzaktan eğitim almak özellikle son günlerde yaşanan Covid-19 salgını nedeni ile bir zorunluluk haline geldi. Peki ne kadar verim alıyoruz?


Tüm dünyada uygulanan ve gün geçtikçe önemi artan uzaktan eğitim modeli yüz yüze eğitim kadar etikili mi?

Online eğitim mevcut şartlar dahilinde iyi bir alternatif sunuyor fakat istenilen verim alınamıyor. Eğitim hayatımız boyunca geleneksel bir eğitim aldığımız için bireysel çalışma alışkanlığı ve kontrolü konusunda güçlük çekiyoruz. Bu sürece adapte olmak hepimiz için aynı kolaylıkta olmuyor ne yazık ki. Öğrencilerin bir otoriteye ihtiyacı var. Online eğitimde otorite ve kontrolün etkisi yüz yüze dersler kadar etkili olamayabiliyor. Sınıf ortamında disipline olarak, gerekli psikolojiye bürünerek, öğrencilerin dikkat dağılma seviyesi en az seviyede oluyor ve dersi daha etkili dinliyorlar fakat ev koşullarında kendimizi okuldaki gibi bir disiplin anlayışında hissedemiyoruz.



Ev konforunda daha rahat davranma eğilimi içerisinde olabiliyoruz. Derslerin dikkat sorunlarına açık bir ortamda gerçekleşmesi, anlamayı zorlaştırabilir. Derse katıldığımız alan yani evlerimiz sınıflara nazaran daha fazla dikkat dağıtıcı unsurlara sahip. Kahve yapmak için mutfağa gidebilmek ya da pijamalarımız ile dersi dinleyebilme lüksüne sahip olmak yani bu konfor alanı disiplin anlayışından uzak hissetmemiz için etkin bir neden. Dikkatimiz çok hızlı dağılıyor. Elektronik aletlere sürekli bakmak ve öğretmen ile göz teması kuramamak dikkat dağılmasına, dersin verimsiz geçmesine neden oluyor.

Yüz yüze eğitimde öğretmen ile anında iletişim kurarak, sormak istediğini sorup yanıt alabiliyorsun ama online için bu pek mümkün değil. Öğrenme sırasındaki zorluklara direkt müdahale etmek konusunda online eğitimin pek verimli olduğunu söyleyemeyiz.

Bu nedenler öğrenme sürecinde zorluklar yaşamamıza, dersten verim almamamıza ve bireysel otoriteyi sağlayamadığımız için sorumluluklarımız konusunda güçlüklere neden oluyor. Bu süreçte derslere verilen önemin, duyulan isteğin ve derslerden alınan verimin azaldığını söyleyebiliriz.