Onur Ayı: Gururlu ve Önyargısız

Onur Ayı (Pride Month) LGBTQ+ haklarını korumak amacıyla her yıl Haziran ayında düzenlenen etkinlik

Onur Ayı (Pride Month), her yıl haziran ayında tüm dünya çapında LGBTQ+ topluluğunun haklarını savunmak ve bu konuda farkındalık yaratmak adına yapılan çeşitli etkinlikler ve yürüyüşlerle kutlanan bir aydır. “Gay Pride” kavramının ve gökkuşağı bayrağının LGBTQ+ topluluğunun sembolleri ve sloganları olmasının ardından bir gelenek haline gelmiştir. Bu ay kısaca gay, lezbiyen, biseksüel ya da trans olan yani en geniş haliyle queer olan bireylere yapılan ayrımcılığa karşı LGBTQ+ olmakla gurur duymayı ve bunun “onuruyla” herkesin eşitlik içinde yaşadığı bir dünya savunur.

Onur Ayı; ilk olarak ABD’de 1969 yılında Stonewall Inn denen bir barda gay olan bireylere karşı uygulanan homofobi ve polis şiddetine karşı oluşan Stonewall Ayaklanmaları’nı anmak adına ortaya çıkmıştır. Stonewall Ayaklanmaları LGBTQ+ aktivizmi adına bir dönüm noktası olmuş ve gelenekselleşen onur yürüyüşlerini başlatmıştır. Onur yürüyüşlerinin yaygınlaşmasının ardından biseksüel aktivist Brenda Howard’ın da etkisiyle haziran ayı “Pride Month” (Onur Ayı) ilan edilmiştir.

Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın her yanında kutlanan Onur Ayı homofobi ve şiddetten uzak gururlu ve önyargısız bir dünya yaratmayı amaçlar. LGBTQ+ sorunlarını ve bu bireylerin hak ihlallerini gündeme getirir ve gökkuşağının tüm renkleri altında barış dolu bir dünya yaratmayı hedefler.

LGBTQ+ aktivizmi, ilk ortaya çıktığı yıllardan beri birçok zorlukla karşılaşmıştır ve hala da karşılaşmaya devam etmektedir. Birçok ülkede onur yürüyüşleri asılsız gerekçelerle yasaklanmakta ve LGBTQ+ bireylere karşı hak ihlalleri ve ayrımcılık meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Onur Ayı da dahil olmak üzere birçok etkinlik ve farkındalık çalışmalarıyla LGBTQ+ topluluğu ve destekçileri kimsenin cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği yüzünden ayrıştırılmadığı yarınlar için çalışıyor. Ülkemizde de çokça karşılaşılan homofobikliğe karşı Türkiye’de de birçok onur yürüyüşü düzenleniyor ve bu konuda çalışmalar yapılıyor.