Öpücük

Sanatın en popüler aşk görüntülerinden biri olarak bilinen Öpücük heykelini biliyor musunuz?


1880 civarında, Rodin, Dante'nin İlahi Komedya şiirindeki karakterleri betimleyen anıtsal eseri Cehennemin Kapıları üzerinde çalışmaya başladı. Öpücük'te temsil edilen çift, aslen, gelecekteki Dekoratif Sanatlar Müzesi için görevlendirilen kapıdaki unsurlardı. Sahne başlangıçta sol kapının alt kısmında yer alacaktı.

Ancak 1886'da Rodin, aşıkların cehennemde işkence gören karakterlerin temsillerine uymadığını fark etti ve onları kapıdan çıkarmaya karar verdi, bunun yerine onlara kendi ayrı sanat eserlerini verdi. Aynı zamanda, heykel üzerinde onunla birlikte çalışan Camille Claudel ile bir ilişkiye başlaması da bu sıradaydı; bu, kuşkusuz son tasviri etkileyerek ona duygusallık katan bir gelişmeydi.

1888'de Fransız Devleti, eserin tam boyutlu bir mermer heykelini istedi. Bildiğimiz mermer versiyonunu yaratmadan önce, Rodin bu nedenle pişmiş toprak, alçı ve bronzdan daha küçük versiyonlar üretti. Heykeltıraşın son sanat eserini teslim etmesi ve onu Paris Salonunda sergilemesi neredeyse on yılını aldı. Bugün, The Kiss'in bu versiyonu Paris'te, Musée Rodin'de, heykeltıraşın eski konutunda sergileniyor.