Orijinal Doktorlar

Grey's Anatomy izlenmeli midir?

Grey's Anatomy'i izleyenler ya da duyanlar başlığın ne anlama geldiğini anlamışlardır. Dizi hakkında herhangi bir fikri olmayanlar için açıklayayım, ülkemizde bir dönem yayınlanan " Doktorlar " dizisi Grey's Anatomy dizisinin bir uyarlamasıydı hatta o derece bir uyarlamaydı ki çoğu şey bu diziden bire bir alınmıştı tabii birkaç şey haricinde. O sebeple dizi hikayesi de bu diziyle hemen hemen aynı. Grey's Anatomy yayın hayatına 2005 yılında başladı ve halen devam ediyor bu da 20 sezon yapıyor. 20.sezonları 2024 Şubat'ında yayınlanacak.

Dizi ilk başladığında Meredith Gray, George O'Malley, Izzie Stevens, Alex Karev ve Cristina Yang yeni cerrahi asistanlarıydı. Derek Shepard, Richard Webber (aynı zamanda cerrahi şefi), Miranda Bailey ve Preston Burke de cerrahi uzmanlardı. Tabii aradan geçen yıllarda değişenler ve ölenler oldu ama konumuz bu değil. Hikaye Meredith Gray'in ağzından anlatılıyor. Aslında olay tamamen kahramanlarımızın hastanede ve kendi hayatlarında yaşadıklarını anlatması. Bunun yanı sıra hastaneye gelen esrarengiz vakalar da diziyi çekici hale getirmede yardımcı oluyor. Bununla birlikte her dizide olduğu gibi burada da entrikalar oluyor. Dizi uzun olduğu için kahraman gelişimini en uçlara kadar görebiliyoruz. Bütün asistan doktorlar başlarda çekingen olmalarına rağmen dizi ilerledikçe diş gösteren birer doktora evrildiler mesela.

Bana göre bu diziyi bunca zaman izlenebilir kılan şey; gerçekçi bir drama olması. Yani dizide gösterilen her şey gerçekçi olarak gösteriliyor. Ele alınan olaylar, karakterlerin tepkileri ve kişisel hayatlarında yaşadıkları oldukça gerçekçi. Diziden ayrılan ( ölen ) kişileri de büyük bir ustalıkla çıkarıyorlar. Öyle ki hala aklımda olan ölümler var. Ve evet bizim Doktorlar dizisinde gördüğümüz Ömer'in olayı Grey's Anatomy'de de yaşanıyor ancak sonrasında bıraktığı etki uzun süreli oluyor ve doktorun bunu atlatması Doktorlar'daki kadar kolay olmuyor. Bu yönüyle de dizi gerçekçilik sağlıyor bana kalırsa. Ayrıca bizim halen konuştuğumuz Levent'in Ela'yı düğün günü bırakması da bu dizide var. Yazının başında dediğim gibi Doktorlar'da yaşanan neredeyse her şey Grey's Anatomy'de var hatta Grey's Anatomy'de işlenen şekli bana kalırsa daha güzel.

Dizi çok uzun o sebeple tam olarak bir inceleme yazısı ya da buna benzer bir şeyler yazmak takdir edeceğiniz üzere çok zor. Çünkü sürekli bir karakter sirkülasyonu mevcut. Buna ek olarak benim spoiler vermeme isteğimi de düşünürsek biraz kaba taslak bir yazı ortaya çıkıyor bunun farkındayım ancak; özellikle Doktorlar'ı severek izleyen seyircinin Grey's Anatomy'i izlemesini kesinlikle öneriyorum. Çünkü Doktorlar'da izlediğiniz şeyin 19-20 sezona yayıldığını düşünmelisiniz. Bu, bana kalırsa kesinlikle kayda değer bir şey. En azından çok önemli bir süreklilik anlamına geliyor.

Dizide ölen her karakterin ölümü bana kalırsa çarpıcı ve sizi duygulandıran cinsten. Bunun yanında nefret edeceğiniz karakterler yok mu? Tabii ki var. Bu dizi, yabancı dizi denildiğinde akla gelen dizilerden olmalı bana kalırsa. O sebeple tamamını olmasa da şans vermenizi kesinlikle öneririm. Verdiğiniz zamanı heba etmeyecek kalitede bir dizi olduğunu düşünüyorum...