Oynanamayan Süper Kupa Maçı

Süper Kupa neden oynanamadı?

Süper Kupa her sezon Süper Lig ve Türkiye Kupası şampiyonlarının, yeni sezon başlamadan önce oynadıkları bir kupa maçıdır. Eğer ki sezonda ligi ve kupayı aynı takım kazanmışsa, süper kupa karşılaşmasında lig ve kupa şampiyonu olan takım ile kupa finalisti takım bir kez daha karşı karşıya gelir.

2023 yılında Süper Kupa maçında da Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe karşı karşıya gelmesi gerekiyordu. Normal şartlarda her yıl, sezon başlamadan hemen önce oynanan Süper Kupa karşılaşması bu sezon başı oynatılmadı ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan bir açıklamayla aralık ayı sonunda oynanacağı duyuruldu.

Spor kamuoyu bu duyuruyu şaşkınlıkla okurken yeni bir açıklamayla cumhuriyetimizin 100.yılında Süper Kupa mücadelesinin Suudi Arabistan'da oynanılmasına karar verildiğini duyuruldu. Kamuoyu her ne kadar tepki gösterse de TFF kararından dönmemişti ve 29 Aralık 2023 tarihinde Süper Kupa'nın Suudi Arabistan'da oynanmasını resmi olarak duyurdu.

Sezon içerisinde her iki takımdan da bunun istenmediğini gösteren açıklamalar yapılsa da bu açıklamalar TFF tarafından pek ciddiye alınmadı ve maçın yapılacağı tarihe nihayetinde gelindi. Bu tarihe gelindiğinde her iki takım da Suudi Arabistan'a gitti. Hatta gitmeden bir iki gün öncesinde takımların hangi otelde kalacağı hakkında yazı tura atıldığı şeklinde haberler çıktı.

Maçın oynanacağı tarih olan 29 Aralık'a gelindiğinde ise gün içerisinde çıkan haberler herkesi şoke etmişti. Takımlar, ülkemizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" sözünün İngilizcesi olan "Peace at home, Peace in the World." yazılı pankartı ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk tişörtlerini giyerek sahaya çıkmak istemeleri üzerine izin verilmeyince iş kaosa dönüştü. Kulüpler ile birlikte "pazarlık" yapmaya başlayan TFF istediği sonucu alamadı ve kulüpler ortak bir kararla maça çıkmama kararı aldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde yapılan açıklama ise şöyleydi:

"Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. yılını yurt dışında da kutlamak amacıyla, Türk futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir.
 
Ev sahibi ülkenin futbol federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz.
 
Türkiye Futbol Federasyonu
Fenerbahçe Spor Kulübü
Galatasaray Spor Kulübü"

Bu açıklamalar ile birlikte en azından şimdilik Süper Kupa karşılaşmasının oynanmayacağı da belli oldu. Burada bence sorgulanması gereken cumhuriyetimizin 100.yılında Süper Kupa karşılaşmasını neden yurtdışında yapıldığıdır. Bunun dışında "pazarlık" konusu edilen Mustafa Kemal Atatürk de cabası tabii. Pazarlığa açık olmaması gereken şeyler vardır ve Mustafa Kemal Atatürk de bunlardan birisidir.

İlerleyen günlerde bu konuyla ilgili yeni açıklamalar gelecektir. Bakalım Süper Kupa karşılaşması oynanacak mı?