Öz Saygı Nedir? Nasıl Geliştirilir?

Öz Saygının Önemi ve Bunu Geliştirmenin Yolları

Özellikle günümüzde önemi gittikçe artan ve olmadığı taktirde bizlere pek çok problem yaratan bir konudur öz saygı.

Peki nedir bu öz saygı? Geliştirmek için neler yapılabilir?

Öz saygı kişinin kendisini olduğu gibi kabul etmesi, sevmesi, kendi sınırlarını belirleyebilmesi ve kendine güvenmesi anlamına gelir. Bir kişi kendi varlığından onur duyup 'iyi ki varım' diyebiliyorsa değerli benliğinin farkında ve onunla barışık bir birey demektir.

Herkesin kendine özgü yetenekleri, kapasitesi, gücü vardır. Buna inanarak ilerlenen yolda her zaman aitlik hissi veren bir iş, insan veya aktivite bulunur. Her zaman her şey kolay olacak değil tabii ki. Dümdüz ilerlenen bir yol herkesin yolu değildir. Bazılarının yolu engebelidir. Buna biraz kader biraz da seçimler denilebilir aslında. Ve tam da burada karşımıza 'kendini başkalarıyla kıyaslama' yani öz saygı eksikliği ortaya çıkıyor. Peki öz saygı eksikliği belirtileri nelerdir?

  • Sürekli kendini eleştirmek ve suçlama
  • Başkalarından onay bekleme
  • Kendini başkalarıyla kıyaslama
  • Sınırlarını belirleyememe
  • Risk almaktan kaçınmak
  • İnsanların beklentilerine göre hareket etmek
  • Olumsuz bir benlik imajına sahip olmak
  • Eleştiri kabul edememek

Halbuki 'onun engeli yok, ben ise sürekli zorluklar içerisindeyim' diye hayıflanmak yerine, kendi değerimizin ve gücümüzün farkına varıp çabalamak bizleri aslında hep o istediğimiz yoldaki seçimlere götürebilir.

Zaman akıp giderken; kendini yetersiz görüp, hayatı kendine zindan etmesinin önüne geçebilmek için ise bireyin bu durumda öz saygısını arttırması gerekiyor. Bunun için de yapmamız gerekenlere baktığımızda karşımıza şunlar çıkıyor:

  1. Kendinizi tanıyın.
  2. Kendinizle yalnız kalın ve olumlu düşüncelere odaklanarak bir iç konuşma gerçekleştirin. (Bir nevi kendinizle dertleşmek olarak düşünebilirsiniz.)
  3. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin.
  4. Sizi mutlu eden aktivitelere yönelin.
  5. Sınırlarınızı belirleyin. Başkalarının size nasıl davranması gerektiğini açıkça gösterin.
  6. Kendinizi ihmal etmeyin. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve yeterli uyku almak kendinizi iyi hissettirir ve öz saygınızı artırır.
  7. Size iyi gelen, yanında rahat hissettiğiniz insanlarla ilişki kurun. Sürekli eleştiren, sizi desteklemeyen ve sizi kısıtlayan insanları hayatınızdan çıkarın.

Evet bunlar kısa zamanda olacak şeyler değil belki de... Hemen bunu okuduktan sonra bir sabah; yeni, sağlıklı, öz saygısı olan bir bireye dönüşmeyceksiniz. Fakat her şeyde olduğu gibi bu konuda da sabır ve istikrar çok önemli. En önemli sizsiniz ve kendi hayatınızı sizden başka kimse değiştirip, yönetemez. Eğer bireysel olarak başa çıkamayacağınız durumdaysanız da profesyonel bir yardım almak sizin için daha iyi olacaktır. Fakat unutmayın ki, kendinizi sevmediğiniz, farklılıklarınız ile gurur duyup kendi değerinizi bilmediğiniz sürece hiçkimse size tamamen yardım edemez.